Ingezonden persbericht


Duidelijke verschillen tussen vrouwelijke en mannelijke ondernemers

Onderzoek FNV Zelfstandigen: mannen focussen vooral op resultaat; vrouwen met name op inhoud en relaties

Utrecht, 6 maart 2009 - Zondag 8 maart is de jaarlijkse internationale vrouwendag. Iets meer dan 100 jaar na de allereerste vrouwendag blijken er echter nog steeds grote verschillen te zijn tussen mannelijke en vrouwelijke ondernemers in Nederland. Onderzoek van FNV Zelfstandigen in februari van dit jaar laat zien dat het meest opvallende verschil ligt in de ambitie van mannen en vrouwen; mannen focussen vooral op het behalen van resultaat met hun onderneming, terwijl vrouwen meer waarde hechten aan de inhoud van hun werk en het onderhouden van relaties. Het onderzoek is gehouden onder bijna 50 vrouwelijke ondernemers.

8 Maart is ontstaan als de herdenking van de eerste staking van vrouwen op deze dag in 1908 in New York en heeft in de loop der jaren als doel gehad vrouwenemancipatie meer onder de aandacht te brengen. Ook al zijn er in de loop der jaren steeds meer gelijke rechten en kansen voor mannen en vrouwen gekomen; het onderzoek van FNV Zelfstandigen geeft aan dat mannen en vrouwen ondernemerschap op een andere wijze benaderen. Een respondent verwoordt het als volgt: 'Het belangrijkste verschil tussen vrouwelijke en mannelijke ondernemers is volgens mij: aandacht, kwaliteit, zorgvuldigheid (= vrouwelijk ondernemen), boven groei, macht en daadkracht (= mannelijk ondernemen).' Een ander belangrijke, typisch vrouwelijke eigenschap bij ondernemen, blijkt de manier waarop vrouwen hun sociale vaardigheden inzetten. Veel respondenten geven aan dat zij klantgerichtheid en het onderkennen van de behoeften van hun klanten als onderscheidend punt van vrouwelijke ondernemers beschouwen.

"Een focus leggen op inhoud en relaties als ondernemer heeft voor- en nadelen. Uiteraard zijn inhoud en kwaliteit van belang, maar het kan vrouwelijke ondernemers helpen om ook resultaatgerichter te werk te gaan. Vrouwen hebben de neiging teveel te anticiperen op mogelijke problemen. Als ondernemer moet je juist niet gaan plannen voor problemen die kunnen ontstaan; als er problemen komen kun je die op dat moment gaan aanpakken", aldus Engracia Sleeswijk, oprichter en directeur van U! Adviesbureau. "Ik heb mijn eigen adviesbureau ook opgericht in een tijd van recessie, nu 6 jaar geleden, maar ik wilde mijn droom volgen en ben het gewoon gaan doen. Het resultaat is een succesvol adviesbureau bestaande uit 6 medewerkers."

Een ruime meerderheid van de respondenten geeft aan dat vrouwen en mannen momenteel gelijke kansen en mogelijkheden hebben om te ondernemen. Ongeveer een kwart is van mening dat vrouwen minder kansen en mogelijkheden om een eigen bedrijf te hebben. Een mogelijke verklaring hiervoor zou kunnen zijn dat de combinatie van taken door een aantal respondenten als belemmering wordt genoemd. Hierbij kan worden gedacht aan de combinatie van gezin, huishouding en werk, waar volgens verschillende onderneemsters mannen 'minder last' van hebben. Ook geeft een aantal vrouwen aan dat hun ervaring is dat ze zich meer moeten bewijzen dan mannen en bijvoorbeeld regelmatig worden aangesproken als 'meisje'.

"De manier waarop mannen en vrouwen met ondernemerschap omgaan is duidelijk anders; niet zozeer beter of slechter", aldus Linde Gonggrijp, directeur van FNV Zelfstandigen. "De verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke ondernemers hebben vaak ook te maken met het opstapelen van diverse verschillen, bijvoorbeeld fulltime of parttime ondernemer zijn, kostwinnaar zijn of kunnen terugvallen op de partner en de sector waarin iemand onderneemt. Ook uit andere onderzoeken blijkt dat vrouwen vaker parttime ondernemer, vaker kunnen terugvallen op hun partner en in veel gevallen ondernemen in branches als media en zakelijke dienstverlening. Al deze factoren doen de verschillen groter lijken dan ze wellicht zijn als we puur kijken naar het man/vrouw verschil."

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Liesbeth Kramer
Text 100 Public Relations
Tel.: 020 530 43 49 / 06 46 04 16 26
E-mail: liesbeth.kramer@text100.nl

Over FNV Zelfstandigen in Diensten Groen Handel ICT Industrie Vervoer en Zorg
FNV Zelfstandigen is de belangenbehartiger voor zelfstandigen zonder personeel die als doelstelling heeft zonder winstoogmerk de belangen van de leden te behartigen.De vereniging doet dit door collectieve belangenbehartiging omtrent werk en inkomen, individuele belangenbehartiging rondom juridisch advies en incasso én het faciliteren van onderlinge contacten. Zij beoogt leden sociaal-economisch op de kaart te zetten als een derde groep onafhankelijke ondernemers met hun eigen identiteit ten opzichte van werkgevers en werknemers. FNV Zelfstandigen richt zich daarbij op de volgende sectoren: diensten, groen, handel, ICT, industrie, vervoer en zorg. FNV Zelfstandigen heeft ruim 12.000 leden en is een zelfstandige bond van de ruim 1,4 miljoen leden tellende FNV vakcentrale. Meer informatie is te vinden op www.fnvzzp.nl.