Gemeente Capelle a/d IJssel

|                                                                              |
Persbericht datum:
06 maart 2009
|                                                                              |
Capels college maakt sprint naar eindstreep
Nu het Capelse college met twee nieuwe wethouders weer op volle kracht is, zijn er tijdens een tweedaagse heisessie nieuwe werkafspraken gemaakt. Het doel hiervan is om een aantal belangrijke dossiers vlot te trekken. Het college gaat met zeven man sterk de komende tijd extra sturen op de volgende punten:

Start van het Welzijnsbedrijf
Het college werkt toe naar de start van het Welzijnsbedrijf in 2010. Hierdoor worden een aantal grote welzijnsinstellingen, zoals LinC jeugd- en jongerenwerk en stichting Meldpunt gebundeld. Op die manier ontstaat een efficiënte, sterke en professionelere organisatie, waardoor steviger ingezet kan worden op het terrein van welzijn en meer samenhang ontstaat in de aanpak van problemen.

Realisering van het Sportbedrijf
De organisatie van beheer en exploitatie van sport in Capelle wordt eind 2009 geprofessionaliseerd met een BV Sport. De BV Sport zorgt ervoor dat de Capelse sportverenigingen zich beter kunnen richten op hun kerntaak 'sport aanbieden aan alle Capellenaren'. De twee hoofdtaken van de BV Sport zijn beheer & exploitatie van gemeentelijke sportaccommodaties en sportstimulering en ondersteuning van de verenigingen door het Sportservicepunt.

De komst van Starterswoningen
Het college vindt het belangrijk dat jongvolwassenen die zijn opgegroeid in Capelle en er graag willen blijven wonen, voldoende mogelijkheden hebben om een woning in Capelle te vinden. Om het realiseren van deze starterwoningen te versnellen is er een zogenoemde startermarinier ingezet, waarvan nog eind dit jaar de eerste concrete plannen worden verwacht.

Bruisend Stadshart
Eén van de belangrijke wensen van het college is dat Capelle een actief en levendig stadshart krijgt met meer karakter en een grotere aantrekkingskracht. De laatste jaren is de ontwikkeling van het stadshart in een impasse terecht gekomen. Het doel is om deze impasse nog in de eerste helft van 2009 te doorbreken en een aantal stappen te zetten voor een meer bruisende binnenstad in Capelle.

Invloed van de kredietcrisis
Het college brengt in het eerste kwartaal van 2009 de gevolgen van de kredietcrisis in kaart, om de negatieve gevolgen voor Capelle zo veel mogelijk te beperken. Het gaat over zaken als de stagnerende woningverkoop, de oplopende werkloosheid en de afnemende bijdrage van het Rijk. Deze ontwikkelingen zijn van invloed op de plannen van de gemeente op korte en lange termijn. Het college start hierover binnenkort een discussie met de gemeenteraad.

Toekomstvisie van Capelle
Hoe moet Capelle er over tien, twintig of zelfs vijftig jaar uitzien? De ambities hierover waren aan het begin van de collegeperiode duidelijk en gericht op opbrengst maximalisatie.Om een hogere kwaliteit van voorzieningen, waaronder sportparken en unilocaties te kunnen realiseren zijn opbrengsten uit woningbouw noodzakelijk. In de huidige collegeperiode heeft de discussie zich toegespitst op de discussie 'kwaliteit boven kwantiteit'. Hierdoor is herbezinning op de toekomst noodzakelijk. Het college faciliteert de raad bij de uitwerking hiervan.

Recreatieve invulling van het Schollebos
De buitenruimte moet goede mogelijkheden blijven bieden voor Capellenaren om in te recreëren. Zo zijn in het Schollebos een aantal aanpassingen noodzakelijk om het bos een meer eigentijdse recreatieve functie te geven. Dit wordt gedaan door duidelijkere bewegwijzering, een waterontdekplek voor kinderen, een kanoroute, een vissteiger en vaste picknicktafels. Ook gaan er schapen grazen onder begeleiding van een herder voor het verhogen van de natuurwaarde.

Verder extra aandacht voor
Daarnaast is er voor de realisering van een aantal urgente zaken het komend jaar extra aandacht voor de volgende onderwerpen: de discussie over het Cultuurbedrijf, de muziekschool en het Isalatheater, het Milieubeleidsplan, de realisering van het Verkeer & Vervoersplan, de Unilocaties, de herstructurering van de sportparken, de realisering van het stedelijk jongerencentrum en het buurtcentrum 's-Gravenland, het wijkgericht werken en de WMO.

Noot voor de redactie/