Ingezonden persbericht


EUROPESE UNIE

Comité van de Regio's
Perscommuniqué

CdR/09/PC 024.nl
Brussel, 6 maart 2009

Top van Praag
Regio's en steden worden uitgebreider dan ooit geraadpleegd over de strategie voor groei en werkgelegenheid

Sinds CvdR-voorzitter Van den Brande en de Tsjechische minister van regionale ontwikkeling, Cyril Svoboda, vrijdag jl. in Praag een groots opgezette raadplegingsronde hebben opgestart, staat vast dat Europa's regio's en steden zeggenschap krijgen over de vraag hoe moet worden vormgegeven aan de nieuwe Lissabonstrategie voor groei en werkgelegenheid.

Dankzij de grootschaligheid van deze raadpleging, aldus Van den Brande, zullen de suggesties van het Comité van de Regio's meer inpact krijgen op de koers die met de toekomstige Lissabonstrategie zal worden gevaren.

"Met het jaar 2010 wordt de Lissabonstrategie afgesloten die in 2000 werd gelanceerd om Europa's concurrentievermogen te vergroten. Tijdens de Voorjaarstop van dat jaar zal worden besloten hoe het daarna verder moet. Daarom is het ontzettend belangrijk dat regio's en steden hun stem kunnen laten horen. Vooral in de moeilijke tijden die we thans kennen, kan de Europese Unie onmogelijk zonder de steun van Europa's regio's en steden voor meer groei en werkgelegenheid zorgen. Het is mijn vaste overtuiging dat de Commissie, het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie en de Europese Raad tijdens de Voorjaarstop van 2010 zich onze suggesties ter harte zullen nemen. Het is heel bijzonder dat lokale en regionale overheden zoals nu de kans krijgen om 'Brussel' rechtstreeks op de hoogte te brengen van hun meningen over een nieuwe Lissabonstrategie."

Minister Svoboda voegde daaraan toe dat de resultaten van die dicht bij de burger plaatsvindende grootschalige raadpleging ter gelegenheid van de komende Voorjaarstop rechtstreeks aan de staatshoofden en regeringsleiders zullen worden voorgelegd: "Als iemand er nog aan twijfelt of de Europese Unie wel democratisch is, dan is dat genoeg om daaraan een einde te maken."

De in Praag begonnen raadpleging loopt tot 20 april. Alle lokale en regionale overheden kunnen eraan deelnemen door een vragenlijst op de website van het Comité van de Regio's te beantwoorden. De vragen zijn in alle talen van de Europese Unie gesteld. De respons zal tijdens de Brusselse Open Days van 5 t/m 8 oktober a.s. worden gepresenteerd en besproken. Ook zal de uitslag ervan worden verwerkt in het advies dat Christine Chapman (UK/PSE) over de toekomstige Lissabonstrategie voorbereidt. Dat advies wordt de boodschap die het Comité van de Regio's aan de Voorjaarstop van 2010 gaat voorleggen. Tijdens die Voorjaarstop zal de Europese Raad de knoop doorhakken over de vorm die de toekomstige Lissabonstrategie moet gaan krijgen.

Nota voor redacteurs

Het Comité van de Regio's is ervan overtuigd dat groei en werkgelegenheid in Europa zonder de steun van Europa's regio's en steden niet kunnen worden bevorderd. Drie jaar actieve monitoring door het Lissabon Monitoring Platform hebben de conclusie opgeleverd dat de huidige Lissabonstrategie heeft gefaald als het erom gaat de doelstellingen van Lissabon in geïntegreerd beleid op alle bestuursniveaus om te zetten. Dat falen legt een rem op de effectieve tenuitvoerlegging van die doelstellingen. Volgens het Comité van de Regio's kan een Lissabonstrategie onmogelijk werken als bij de opzet, uitvoering en evaluatie van aan die strategie gerelateerd beleid, geen rekening wordt gehouden met de lagere bestuursniveaus. Het Comité van de Regio's heeft in een verkennend advies van november vorig jaar nogmaals gewezen op het belang van een Europese strategie voor groei en werkgelegenheid die is gebaseerd op innovatie en onderzoek om Europa's concurrentievermogen te vergroten. Een dergelijke strategie is vooral belangrijk in het licht van de huidige financiële en economische crisis.

Kijk op de website van het Comité van de Regio's: www.cor.europa.eu

Het Comité van de Regio's

Ongeveer twee derde van de EU-wetgeving wordt ten uitvoer gelegd door lokale en regionale overheden in de lidstaten. Het Comité van de Regio's is in 1994 opgericht om lokale en regionale overheden te laten meepraten over de inhoud van die wetgeving. Het komt vijf maal per jaar in voltallige vergadering bijeen om zijn 344 leden over adviezen over wetgevingsvoorstellen te laten stemmen.

De Europese Commissie (die wetgevingsvoorstellen kan indienen) en de Raad (die - doorgaans samen met het Europees Parlement - de uiteindelijke inhoud van wetgeving bepaalt) moeten het Comité van de Regio's verplicht raadplegen over voorstellen op tal van beleidsterreinen, waaronder milieu, werkgelegenheid en vervoer.

Met het Verdrag van Lissabon gaat het Comité van de Regio's nog meer gewicht in de schaal leggen. Voortaan zal het altijd door het Europees Parlement moeten worden geraadpleegd over vraagstukken die voor lokale en regionale overheden van belang zijn. Bovendien zal het Comité van de Regio's in beroep kunnen gaan bij het Europese Hof van Justitie als zijn rechten worden geschonden of als een EU-wet naar zijn mening indruist tegen het subsidiariteitsbeginsel of voorbijgaat aan de bevoegdheden van lokale of regionale overheden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Athénais Cazalis De Fondouce
Tel.: +32 (0)2 282 24 47
Athenais.CazalisdeFondouce@cor.europa.eu

Chris Jones
Tel.: +32 (0)2 546 87 51
Christopher.Jones@cor.europa.eu