European Union



Brussel, 6 maart 2009

Europese unie en India - beide met 23 officiële talen - ondertekenen een gezamenlijke verklaring over meertaligheid

Vandaag zal de heer Leonard Orban samen met mevrouw Daggubati Purandeshwari, ereminister van staat en vertegenwoordigster van de Indiase regering, een gezamenlijke verklaring over meertaligheid ondertekenen. Met deze verklaring willen de Europese Commissie en de Indiase regering hun samenwerking en dialoog versterken rond een aantal belangrijke thema's: taalverscheidenheid en interculturele dialoog; het effect van talen op inzetbaarheid, concurrentievermogen en sociale samenhang; een leven lang talen leren; nieuwe technologieën voor het leren van talen; en terminologie.

Volgens Leonard Orban, Europees commissaris voor Meertaligheid, "is India's ervaring met meertaligheid uniek in de wereld en kunnen de EU en India op dit gebied van elkaar leren."

Deze gezamenlijke verklaring ligt in het verlengde van de top tussen de EU en India van 29 september 2008 in Marseille, waar leiders van de EU en India zich ertoe hebben verbonden een dialoog aan te gaan over de bevordering van talen, de interculturele dialoog en meertaligheid.

Een eerste stap in de richting van deze dialoog werd in december 2008 gezet met de conferentie over "Multilingualism and Cultural Dialogue in Globalisation", die in New Delhi plaatshad in het kader van het Europees Jaar van de interculturele dialoog in 2008. De conferentie werd gezamenlijk georganiseerd door de Europese Commissie, de Franse ambassade (in het kader van het Franse voorzitterschap van de Europese Unie), de Indian National Knowledge Commission en de European Union of National Institutes for Culture (EUNIC-India Cluster). De universiteit van Delhi stelde gebouwen voor de conferentie ter beschikking. Nadere informatie over de conferentie vindt u op de volgende website:

http://ec.europa.eu/education/languages/news/news3134_en.htm

Met een bevolking van ongeveer 1,1 miljard mensen is India een uniek voorbeeld van etnische, sociaal-culturele en religieuze verscheidenheid. De verscheidenheid van talen is er daardoor ook zeer groot. Uit het Census Report van 2001 blijkt dat 29 talen elk door meer dan één miljoen native speakers worden gesproken, 122 talen door minstens 10 000 native speakers en nog eens 234 talen door een kleiner aantal mensen. Krachtens de grondwet is het Hindi de officiële taal van het land. Het Engels mag voor officiële doeleinden worden gebruikt en het land telt 22 officiële regionale talen. Deze rijke taalverscheidenheid loopt als een rode draad doorheen de geschiedenis van het land en wordt op plaatselijk vlak als heel natuurlijk beschouwd.

De overeenkomsten tussen de taalsituatie in de Europese Unie en India maken het land tot een geprivilegieerde gesprekspartner inzake meertaligheid. De gezamenlijke verklaring voorziet in regelmatige debatten en uitwisselingen van goede praktijken.