Gemeente Utrecht


2009 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
30 Vragen van mevr.K. Bouazani
(ingekomen 5 maart 2009)


Schriftelijke vragen over het personeelsbeleid van welzijnsorganisatie Youth For Christ.

Op de website van Youth For Christ is te lezen dat nieuwe medewerkers worden geselecteerd op basis van hun religie. In de vacature staat: "Om deze functie goed te kunnen vervullen, is het belangrijk dat je zelf een enthousiast christen bent...". Dit betekent dat mensen op grond van hun geloof worden uitgesloten. Op 29 januari 2009 heeft de PvdA fractie hierom vragen gesteld aan het college.

In de beantwoording geeft het college aan de Algemene Wet Gelijke Behandeling te onderschrijven. Ook vindt het college dat de uitvoering van door de gemeente gesubsidieerde activiteiten inclusief het jongerenwerk neutraal moet gebeuren. De gemeente subsidieert slechts activiteiten "die geen specifieke politieke, godsdienstige of levensbeschouwelijke vorming beogen of feitelijk betreffen". Tevens geeft het college aan activiteiten te subsidiëren en geen organisaties en zaken als bedrijfsvoering en personeelsbeleid niet tot zijn verantwoordelijkheid te rekenen. Hiermee lijkt de kous voor het college af. Voor de PvdA niet.

De PvdA heeft er geen problemen mee dat religieuze of ideële organisaties opdrachten uitvoeren voor de gemeente. Net als het college onderschrijft de PvdA het uitgangspunt dat de uitvoering van het jongerenwerk neutraal moet gebeuren. Organisaties die in opdracht van de gemeente activiteiten uitvoeren mogen geen specifieke politieke, godsdienstige of levensbeschouwelijke vorming beogen of betreffen.

Waar de PvdA wel moeite mee heeft is dat de gemeente organisaties subsidieert die in de hun personeelsbeleid discriminerende bepalingen hanteren. Het uitsluiten van medewerkers op grond van hun geloof is in de ogen van de PvdA niet acceptabel. De PvdA constateert dat Youth For Christ uitsluitende bepalingen hanteert bij personeelswerving. Het anti-discriminatiebeginsel heeft de PvdA hoog in het vaandel. Het college heeft als subsidieverstrekker hierin haar verantwoordelijkheid.

De PvdA heeft daarom de volgende vragen:

1) Deelt het college de mening van de PvdA dat geen enkele religieuze of ideële organisatie die van de gemeente subsidie ontvangt mag discrimineren in het personeelsbeleid?
2) Deelt het college de mening van de PvdA dat jongerenorganisatie Youth For Christ uitsluitende bepalingen hanteert bij haar personeelsbeleid?
3) Zo ja, welke consequenties verbindt het college hieraan?


---- --