Ingezonden persbericht


Persbericht

|Datum|:|6 maart 2009                                                    |
Minister Verburg geeft hippische sector complimenten

DEN HAAG (KNHS) - Gerda Verburg, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, heeft in een uiterst informele sfeer met vertegenwoordigers van de hippische media een toelichting gegeven op haar brief aan de Tweede Kamer, die betrekking heeft op de door de Sectorraad Paarden ingediende nota Welzijn. "Ik vind dit rapport een heel goede aanzet en ik maak de SRP een groot compliment dat zij in één jaar een door 34 partners onderschreven nota heeft weten te produceren", aldus Verburg.

Eigenlijk klonken er uit de mond van de minster alleen maar lovende woorden. Niet alleen aan de gehele hippische sector, maar ook aan de SRP. De minister maakte wel duidelijk dat de hippische sector en met dit rapport nog niet is. Zo wenst zij voor 1 augustus van dit jaar een duidelijke agenda te zien, waarin voor de komende jaren duidelijk wordt vastgelegd wanneer wat is gerealiseerd en hoe dat bereikt moet gaan worden. Daarnaast verwacht de minister ieder jaar een rapportage over wat de 34 verschillende organisaties aan plannen hebben, wat er in uitvoering is en wat ze hebben gerealiseerd. "Ik wil niet meer regelgeving, want dat legt verplichtingen op. De hippische sector heeft een natuurlijke vrijheid die je niet aan banden moet willen leggen, maar die vrijheid kan alleen worden waargemaakt als er binnen de sector verantwoordelijkheidbesef is", aldus de minister. In haar brief aan de Tweede Kamer ziet zij de SRP heel nadrukkelijk als haar enige gesprekspartner. "Als wij brieven krijgen van organisaties zullen wij die zeker behandelen, maar ik roep de sector op om zoveel mogelijk de krachten te blijven bundelen. Ik vind het ongewenst en zie het ook als een onmogelijke opgave om met één van de 34 partijen die binnen de SRP actief zijn apart te gaan praten. Mijn gesprekspartner is de SRP".

In de ogen van Verburg zal het nog best een paar jaar duren voordat alle zaken die de SRP noemt geconcretiseerd zullen zijn. "Dat zie ik niet als een probleem. Iedere organisatie heeft zijn eigen reglementen en die zullen over niet al te lange tijd wel worden aangepast met de voorstellen zoals die door de SRP gedaan zullen worden. Mocht het zo zijn dat de SRP mij vraagt om over bepaalde zaken wetgeving te realiseren, dan zal ik daar naar kijken, maar hoop dat dit niet nodig zal blijken".

Minister Verburg herhaalde haar toezegging om het Nationaal Hippisch Kenniscentrum financieel te steunen. "We hebben over dit NHK deze maand nog ambtelijk overleg en in mijn beleving zou dit hippisch kenniscentrum zich juist moeten gaan inspannen om allen die paarden of pony's hebben en nergens bij zijn aangesloten te binden. Als men de meerwaarde van dit NHK ziet, zal men zich gemakkelijker bij één van de organisaties binnen de SRP gaan aansluiten", aldus Verburg. "De hippische sector komt er nu achter dat de samenleving zich met haar gaat bemoeien en dus was er een eerste schrikreactie van 'wat gebeurt ons nu?' Naar mijn mening mag de hippische wereld zich in die belangstelling koesteren, want stel je voor dat de maatschappij geen aandacht voor de paardensector zou hebben. Mede daarom is het goed te constateren dat het ontkennen van het dierenwelzijn in de gehele sector voorbij is".

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS