Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Tegemoetkomingsregeling sneeuw-drukschade boomkwekerij

06 maart 2009 - kamerstuk

Directie Landbouw

De Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal


Postbus 20018

2500 EA 's-GRAVENHAGE

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum

4 februari 2009 31700 XIV, nr. 121 DL. 2009/327 6 maart 2009

onderwerp bijlagen

Tegemoetkomingsregeling sneeuw- drukschade boomkwekerij Geachte Voorzitter,

De vaste Kamercommissie voor LNV heeft mij over de Tegemoetkomingsregeling sneeuw- drukschade (hierna: de regeling) in de boomkwekerij een aantal vragen en opmerkingen voorgelegd. Het betreft vragen en opmerkingen van de leden van de CDA-fractie. Middels deze brief geef ik u mijn reactie.


1
De leden van de CDA-fractie constateren dat bij de uitvoering van de regeling in de praktijk zich verschijnselen voordoen die geen recht lijken te doen aan de wijze van telen die in de boomkwekerij gebruikelijk is, en die dientengevolge leiden tot schade-uitkeringen die niet evenwichtig lijken te zijn. De leden van de CDA-fractie vragen de regering hiervoor aandacht.

De boomkwekerij is een bijzondere sector vanwege het meerjarige karakter van de teelten. Ik ben echter van mening dat de huidige regeling recht doet aan dit bijzondere karakter van de boomkwekerij. Met de gekozen opzet is evenwichtigheid in tegemoet- komingen zoveel mogelijk geborgd. Ik wil benadrukken dat ook de Nederlandse Bond van

Boomkwekers (NBvB) en de Land- en Tuinbouworganisatie Noord (LTO-Noord) hebben aangegeven dat de regeling aansluit bij de situatie in de boomkwekerij. Beide organisaties zijn nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van de regeling.


2
De leden van de CDA-fractie geven aan dat het probleem lijkt te zitten in het gegeven dat de nu voorliggende regeling is overgenomen van de Regeling vorstschade fruit 2005. Alle

voorgaande regelingen, inclusief de Tegemoetkomingsregeling 2002, kennen een systeem van jaaraanwaswaarden voor meerjarige teelten en een eigen risico over één jaaraanwas- waarde binnen een bepaalde gewasgroep.

De regeling hanteert verschillende waarden voor de verschillende leeftijden van een teelt. De drempelschade voor tegemoetkoming wordt gerelateerd aan de waarde van de betreffende teelt met bijbehorend teeltjaar, ten tijde van het incident.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad 6 maart 2009 DL. 2009/327 2

Indien gewerkt wordt met jaaraanwaswaarden, wordt de drempelschade voor een tegemoetkoming gerelateerd aan de jaaraanwaswaarden vermenigvuldigd met het aantal jaar dat een teelt is gevorderd, ten tijde van het incident. In beide gevallen wordt recht gedaan aan de waarde van een teelt in het jaar dat het incident plaats heeft gevonden.


3
De leden van de CDA-fractie vragen zich af op welke manier in de sneeuwdrukschade- regeling rekening is gehouden met de leeftijdsopbouw in de boomkwekerij in zijn geheel.

Zie ook het antwoord op vraag 2. De regeling maakt onderscheid in de waarden van een teelt, onderscheiden naar leeftijd. De bepaling van de tegemoetkoming wordt gerelateerd aan deze specifieke waarden. Hiermee wordt rekening gehouden met de leeftijdsopbouw in de boomkwekerij.


4
De schadetermijn in de Sneeuwschaderegeling is gesteld op de in gang zijn de teeltcyclus in de periode 25 november 2005 tot en met 1 juli 2006. Naar de mening van de leden van de CDA-fractie zou het eigen risico over de waardetoename van deze periode moeten worden berekend. Anders worden meerjarige teelten onevenredig zwaar getroffen ten opzichte van eenjarige teelten.

De teeltcyclus van 25 november 2005 tot en met 1 juli 2006 is opgenomen, omdat gedurende deze periode door schade-experts kan worden vastgesteld dat de geconsta- teerde schade te relateren is aan het sneeuwdrukincident van 25 en 26 november 2005. De bepaling van de schade, drempelschade en tegemoetkoming wordt voor elke afzonder- lijke teelt en teeltjaar (zoals onderscheiden in de tabel bij de regeling) afzonderlijk gedaan. Het moment waarop het schade-incident zich heeft voorgedaan, is hierbij bepalend. Hiermee wordt recht gedaan aan het meerjarig karakter van de boomkwekerij.


5
Volgens de nu voorliggende regeling lijken de eigen risico's over de waardetoenames van de gewassen over meerdere jaren te worden opgeteld. De leden van de CDA-fractie vragen zich af of dit wel rechtvaardig is.

De regeling biedt maatwerk, toegespitst op teelt en teeltjaar. De noodzakelijke bereke- ningen van de schade, drempelschade en tegemoetkoming worden steeds gemaakt voor afzonderlijke teelten en afzonderlijke leeftijden. Er is geen sprake van het optellen van de drempelschades over meerdere jaren. En daarmee is er geen sprake van een onrecht- vaardige situatie.


6
Voor zover de leden van de CDA-fractie kunnen overzien, worden geen restwaarden opgeteld bij de totale schade. De schades zijn gebaseerd op de waarde van de te velde staande gewassen op de schadedatum. De leden van de CDA-fractie zijn derhalve van mening dat geen sprake is van overcompensatie, net zo min als bij eerdere regelingen die met instemming van Brussel zijn uitgevoerd.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad 6 maart 2009 DL. 2009/327 3

In de huidige regeling is geen sprake van het optellen van schades en restwaarden. Evenmin is er sprake van overcompensatie. Schade, drempelschade en tegemoetkoming worden steeds berekend per afzonderlijke teelt en afzonderlijke leeftijd. Op deze manier wordt recht gedaan aan de waarde van de afzonderlijke teelten ten tijde van het schade- incident.


7
De leden van de CDA-fractie vragen de regering deze technisch ingewikkelde regeling nog eens kritisch te bezien en na te gaan of er mogelijkheden zijn de uitvoering binnen het gestelde plafond van 3,5 miljoen zodanig vorm te geven dat recht wordt gedaan aan het schadepatroon bij de getroffen kwekers.

Zie ook mijn antwoorden op de voorgaande vragen. Ik ben van mening dat de regeling recht doet aan het specifieke karakter van de boomkwekerij. Met mij zijn ook de sector- vertegenwoordigers NBvB en LTO-Noord deze mening toegedaan.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg


---- --