Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 6 maart 2009

KIDS ­ Invest creëert tot 1400 opvangplaatsen per jaar Vlaamse Regering investeert 10 miljoen euro in de financiering van zelfstandige kinderopvang

Vandaag heeft de Vlaamse Regering het voorstel van de ministers Dirk VAN MECHELEN en Patricia CEYSENS tot oprichting van een fonds voor de financiering van zelfstandige kinderopvang goedgekeurd. Hiermee komen er op jaarbasis tot 1400 extra kinderopvangplaatsen bij.

'Kids-invest is het juiste initiatief op het juiste moment' zo zeggen beide ministers. Vlaanderen kent een mini-babyboom en de vraag naar bijkomende plaatsen stijgt. Zelfstandige onthaalouders kunnen snel en efficiënt die vraag invullen, en krijgen daar via Kids-invest de financiële en bedrijfseconomische ondersteuning voor. De oprichting van dit fonds is een schoolvoorbeeld van een win-win-situatie. Het aanbod aan plaatsen zal stijgen en er wordt geld geïnvesteerd in een sector met toekomst.'

Eerder deze week bleek uit de stadsmonitoring dat er in Vlaamse centrumsteden een groeiend tekort is aan opvangcapaciteit. De recente mini-babyboom ligt mee aan de oorsprong van de vraag naar meer opvangmogelijkheden. De zelfstandige kinderopvang heeft een sleutelrol te vervullen in de creatie van bijkomende plaatsen.

In het verleden werden daarom een aantal initiatieven genomen die de zelfstandige kinderopvangsector meer zuurstof moeten geven. Zo werd de onkostenvergoedingen voor kinderopvanginitiatieven fors verhoogd en werden ook al te beknottende regels aangepast.

Vandaag wordt het roer radicaal omgegooid. Met de oprichting van KIDS-INVEST stelt de Vlaamse Regering kapitaal én bedrijfsmatige know-how ter beschikking van de zelfstandige kinderopvang.

Wie aan de slag wil als zelfstandige onthaalouder en daarbij kapitaal nodig heeft kan terecht bij het kinderopvangfonds 'Kids-invest' bij PMV. Ook renovaties, opknapbeurten, doorgroeimogelijkheden en andere investeringen in de kinderopvang komen in aanmerking. Initiatiefnemers kunnen weldra terecht op www.kidsinvest.be (http://www.kidsinvest.be/).

Via een eenvoudige aanmelding, krijgen zij bij PMV ­ in samenwerkinng met de diensten van het Agentschap Ondernemen ­ zowel financieel als bedrijfseconomisch advies. Kids-invest zal leningen verschaffen tot 250.000 euro per initiatief.

De bedrijfseconomische ondersteuning moet dienen om initiatiefnemers met een hart voor kinderen ook te helpen om hun inspanningen financieel leefbaar te houden. Het is immers onaanvaardbaar dat zelfstandigen die professioneel met kinderopvang bezig zijn, vaak amper een aanvaardbaar inkomen overhouden aan deze maatschappelijk uiterst belangrijke taak. Een toegankelijke, transparante en duidelijke financiering vanuit Kids-invest is een belangrijke stap. De ondersteuning vanuit het Agentschap Ondernemen maakt de tekening compleet.

Deze leningen met een achtergesteld karakter zullen kunnen aangevraagd tot een bedrag van maximum 250.000 euro. De looptijd van de lening bedraagt 5 tot 7 jaar, en 10 jaar voor infrastructuur. Terugbetaling is op basis van driemaandelijkse aflossingen van het kapitaal, met vrijstelling van 1 jaar. Het Fonds voor de financiering van zelfstandige kinderopvang kan tot 90 procent van het investeringsbedrag financieren. De rest dient te gebeuren door eigen middelen of via een bankfinanciering.

De kapitalisatie van het fonds bedraagt 10 miljoen euro en is voorzien op de begroting 2009.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Philippe Heyvaert, woordvoerder van minister Van Mechelen Tel: 02 552 67 00
GSM: 0495 23 16 90
Email: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be

Miguel Chevalier, woordvoerder van minister Ceysens Tel: 02 552 61 10
GSM: 0474 28 94 46
Email: persdienst.ceysens@vlaanderen.be

Url: http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?pagename=nieuwsberichten%2FNB_Nieuwsbericht%2FNieuwsbericht&cid=1234944432243