Nieuw-Vlaamse Alliantie


Regering moet Audenaert stante pede terugfluiten (06/03/09)

N-VA-Kamerleden Ben Weyts en Sarah Smeyers roepen de ministers Depadt en Declerck op om Glen Audenaert stante pede terug te fluiten. Op een VLD-debat vond het hoofd van de federale gerechtelijke politie het nodig om de toename van het aantal vrouwelijke magistraten te hekelen. Dat op de vooravond van de Internationale Vrouwendag. Terloops vergastte hij de liberale toehoorders ook op wat onzin over de splitsing van het gerechtelijk arrondissement B-H-V.

Smeyers, zelf juriste, hekelt de macho-uitspraken van Audenaert: Zijn uitspraken halen niet het niveau van toogpraat. De toename van het aantal vrouwelijke magistraten is een zegen voor justitie. Of moet ook justitie niet trachten maximaal een spiegel te zijn van de samenleving? Audenaert heeft alleszins zijn moment goed gekozen, zo vlak voor Vrouwendag en uitgerekend op de dag dat Marie Popelin, de eerste vrouwelijke jurist en advocaat in ons land, wordt gehuldigd. Nu hebben de organisatoren alvast een levend bewijs van de nood aan waakzaamheid voor een gelijkwaardige samenleving.

Maar ook inzake het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde slaat Audenaert de bal flink mis, zegt Weyts: Je moet toch geen genie zijn om te beseffen dat er een fundamenteel verschillend criminaliteitsbeeld bestaat tussen het landelijke Halle-Vilvoorde en het stedelijke Brussel? Net daarom willen we dat er binnen een eigen gerechtelijk arrondissement vervolgingsprioriteiten worden bepaald, op maat van de plaatselijke criminaliteitsproblemen.

Ook Audenaerts stelling dat er problemen zouden rijzen met het Europees Hof voor de Rechten van de Mens wanneer anderstalige criminelen zich moeten verantwoorden voor rechtbanken in Halle-Vilvoorde, snijdt geen hout. Iedereen heeft altijd recht op vertaling en tolken. En dat in heel het land. Is er misschien al een anderstalige crimineel naar het Europees Hof gestapt omdat hij berecht werd in pakweg Antwerpen?. Weyts meent dat Audenaert vooral de splitsing vreest vanwege een nogal persoonlijke agenda, nl. dat zijn eigen macht letterlijk wordt ingekrompen wanneer Halle-Vilvoorde een apart arrondissement wordt.

Smeyers en Weyts vragen zich tot slot ook af of leden van de politietop zich zomaar kunnen veroorloven om publiek politieke uitspraken te doen op partijpolitieke evenementen. Ze ondervragen hierover de ministers van Politie en Justitie, Depadt en Declerck. Als de regering zulke publieke uitspraken laat passeren, dan kunnen we evengoed aankondigen dat elke topambtenaar maar naar hartenlust publiek uit zijn nek mag kletsen zeggen de Kamerleden.

Auteur:
Ben Weyts, Kamerlid N-VA
Sarah Smeyers, Kamerlid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be