Ingezonden persbericht


Persbericht

Masterplan Phytophthora praat teeltadviseurs Akkerbouw bij

Op vrijdag 6 maart heeft het Masterplan Phytophthora ca 45 teeltadviseurs bijgepraat over de inhoud van het Masterplan 4. De voorzitter van het Masterplan Phytophthora, de heer Jacob Bartelds opende de ochtend met een uitleg over de doelen en bereikte resultaten van het Masterplan. Daarna waren er drie inleidingen;

De heer Huub Schepers van PPO heeft een inleiding gehouden over de bestrijdingsstrategie in 2009, waarin hij inging op het belang van het bestrijden van (vroege) bronnen zoals afvalhopen en opslagplanten, de mogelijkheden voor het verlagen van de dosering bij resistente rassen, het gebruik maken van BeslissingOndersteunende Systemen en de nieuwe fungicidentabel van Hamar.

De heer Arne Aiking van Cleanlight BV heeft zijn toehoorders uitleg gegeven over de mogelijkheden om met UV-belichting Phytophthora te kunnen bestrijden.

De heer Geert Kessel van PRI heeft een inleiding gehouden over de agressiviteit van Phytophthora, de mogelijkheden om Phytophthora te beheersen via het meten van de sporendruk en de mogelijkheden van veredeling bij de beheersingsstrategie.

In de discussie werd ingegaan op de mogelijkheden om het veelal wekelijkse spuitschema van aardappeltelers om te buigen tot een meer flexibel systeem waarbij dosering en ziektedruk meer aandacht krijgen. De kennis die bij de onderzoekers aanwezig is en wordt uitgebouwd, zal op een goede manier geïmplementeerd moeten worden bij aardappeltelers. Voor de aanwezige adviseurs is er dus een grote rol weggelegd.

Noot voor de redactie /