Nederland versterkt onderwijssamenwerking met Thailand

05/03/2009 00:00

Stichting Nuffic

Nederland versterkt onderwijssamenwerking met Thailand

Nuffic opent Netherlands Education Support Office in Bangkok

Nederland en Thailand willen de banden in het hoger onderwijs versterken. Daarom opent de Nuffic (de Nederlandse organisatie voor internationale samenwerking in het hoger onderwijs) in Bangkok een Netherlands Education Support Office (Neso). Dit Neso-kantoor brengt de vele mogelijkheden tot studie in Nederland in heel Thailand onder de aandacht. Nederlandse universiteiten en hbo-instellingen bieden inmiddels meer dan 1.400 Engelstalige opleidingen aan. Ook zijn er veel mogelijkheden voor samenwerking tussen instellingen op het gebied van onderwijs en onderzoek.

Op dit moment studeren ongeveer 300 Thaise studenten in Nederland. De meesten volgen een Engelstalige master. Zij kozen voor een studie in Nederland vanwege de gunstige prijs-kwaliteitverhouding vergeleken met de belangrijkste bestemmingslanden Australië en de Verenigde Staten. Uit onderzoek van de Nuffic blijkt dat het aantal Thaise studenten in Nederland nog sterk kan stijgen. Dan moet in Thailand wel meer bekendheid gegeven worden aan het Nederlands hogeronderwijsaanbod, met name dat van onderwijs in het Engels.

Grote economische belangen

De wederzijdse economische belangen van Nederland en Thailand zijn groot. Nederland importeerde in 2007 voor 2,3 miljard euro uit het Aziatische koninkrijk. Daarnaast is de Rotterdamse haven van cruciaal belang voor de Thaise export naar heel Europa. Ongeveer 200 Nederlandse bedrijven zijn actief op de Thaise markt, waaronder Unilever, Philips en Heineken. Alleen in 2004 al investeerden Nederlandse bedrijven 815 miljoen euro in de Thaise economie.

Neso Thailand wordt op vrijdag 6 maart geopend door Sander van den Eijnden, algemeen directeur van de Nuffic. Het is het tiende Neso-kantoor in een reeks. Er zijn al Neso-kantoren gevestigd in China, Taipei, Indonesië, Vietnam, Zuid-Korea, Rusland, Brazilië, Mexico en twee Neso-desks in India.





http://www.nuffic.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,