Utrecht, 5 maart 2009 ANBO: Minister Donner toon uw solidariteit! 06/03/2009 00:23

ANBO voor 50-plussers "De pensioenfondsen moeten meer ruimte krijgen om forse ingrepen te voorkomen." Dat eist ANBO-directeur Liane Wubbels in haar reactie op het spoeddebat dat vanavond in de Tweede Kamer werd gehouden. Minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid verdedigde in het debat zijn voorstel over de korte termijn herstelplannen voor de pensioenfondsen.

Bovendien vindt Liane Wubbels dat de solidariteit tussen generaties met deze regeling fors onder druk te staan: "Waar de bevriezing van de indexatie zowel werkenden als gepensioneerden treft, betekent verlaging van de pensioenen dat de gevolgen van de kredietcrisis eenzijdig op gepensioneerden worden afgewend. Niet acceptabel dus."

ANBO is wel verheugd dat de Minister de hersteltermijn voor de dekkingsgraad heeft opgerekt van 3 jaar naar 5 jaar. De extra voorwaarden waaraan de pensioenfondsen moeten voldoen om van deze verruiming gebruik te kunnen maken zijn echter zo streng dat het niet verstandig is om er gebruik van te maken.

Het eind van de kredietcrisis is nog niet in zicht. Daarom is het niet denkbeeldig dat pensioenfondsen de komende een á twee jaar met extra tegenvallers te maken krijgen. Gevolg: het herstel van de dekkingsgraad loopt minder voorspoedig dan verwacht. Bij de "verruiming" die Minister Donner voorstaat, is de kans groot dat de pensioenen van grote groepen ouderen al in 2010 worden verlaagd om het hersteltempo te verhogen. En dat terwijl we met onze eis van een langere hersteltermijn probeerden te voorkomen dat er al snel naar dit soort harde maatregelen moet worden uitgeweken. In tegenstelling tot de minister vindt ANBO dat een verlaging van de pensioenen alleen kan, als echt niets anders meer werkt.

ANBO wil dat de onredelijke voorwaarden van de langere hersteltermijn volledig van tafel gaan. De pensioenfondsen moeten gelegenheid krijgen de dekkingsgraad zoveel mogelijk zonder extreme maatregelen op orde te krijgen. Dat is volstrekt iets anders dan het vooruitschuiven van problemen. We moeten juist voorkomen dat mensen in deze onzekere tijd onnodig in de problemen komen.





http://www.anbo.nl