Gemeente Achtkarspelen


PERSBERICHT

2009/YG19
5 maart 2009

Werkgroep Millenniumgemeente in Achtkarspelen benoemd

De gemeenteraad van Achtkarspelen heeft donderdagavond 5 maart besloten om een werkgroep Millenniumgemeente in te stallen. De werkgroep bestaat uit leden van de gemeenteraad, mevrouw Jongejan-Veenstra van de PvdA-fractie, de heer Brinkman van de FNP-fractie, de heer Antuma van de CU-fractie en de heer Roorda van de CDA-fractie en leden van de jongerenraad, aangevuld met ambtelijke ondersteuning en onder voorzitterschap van de coördinerende wethouder, Sjon Stellinga.

Grote complimenten worden door de gemeenteraad gegeven aan de jongerenraad van Achtkarspelen. Zij hebben bij het presidium een verzoek ingediend om invulling te geven aan de titel van Achtkarspelen als Millenniumgemeente. Wethouder Sjon Stellinga wil bewustwording creëren rondom de Millenniumdoelen. Om deze bewustwording te creëren geeft de werkgroep Millenniumgemeente twee van de acht millenniumdoelstellingen prioriteit. De werkgroep wil de ziekte malaria helpen te bestrijden vanuit Achtkarspelen en meer mensen in een duurzaam milieu laten leven.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft een internationale actie opgezet om als millenniumgemeente mee te helpen om de 8, door de Verenigde Naties, opgestelde millenniumdoelstellingen voor 2015 te behalen.

Ambitieus waterplan in Achtkarspelen vastgesteld

De gemeenten Achtkarspelen, Dantumadiel en Kollumerland c.a. hebben in samenwerking met Wetterskip Fryslân een gemeentelijk waterplan opgesteld. De gemeenteraad van Achtkarspelen is goed te spreken over het ambitieuze, heldere waterplan.

Het waterplan is een instrument om het totale watersysteem in de gemeenten op orde te krijgen en te houden. Alle onderwerpen, zoals veiligheid, schoon water, voldoende water, afvalwater en zuivering komen aan bod in het waterplan. De drie NOFA-gemeenten streven naar een integrale benadering van de waterhuishouding in samenwerking met alle waterbeheerders. Dit leidt tot een integrale belangenafweging en lagere kosten voor de maatschappij. Het waterplan zet in op vijf hoofdpunten: samenwerking tussen gemeente en andere waterbeheerders, invulling van (nieuwe) wettelijke taken, opstellen van integrale en duurzame maatregelen, goede waterkwaliteit oppervlaktewater en versterking van de belevingswaarde van water bij de burger.

Met de realisatie van het 'Regionaal Waterplan' willen de gemeenten Achtkarspelen, Dantumadiel en Kollumerland c.a. en Wetterskip Fryslân gezamenlijk de wateragenda uitvoeren.




Gemeente Achtkarspelen