Gemeente Almelo

Collectieve verzekering voor Almelose vrijwilligers

6 maart 2009 - De Gemeente Almelo heeft met ingang van 1 januari 2009 een collectieve verzekering afgesloten voor iedereen die bij Almelose organisaties vrijwilligerswerk doet. Vrijwilligers of bestuurders van vrijwilligersorganisaties hoeven zich hiervoor niet van tevoren te laten registeren.

Vrijwilligerswerk is onmisbaar! Zonder de inzet van vrijwilligers zouden veel activiteiten niet georganiseerd kunnen worden. Nederland kent ongeveer vier miljoen vrijwilligers. Helaas zijn lang niet alle vrijwilligers goed verzekerd. Gelet op het maatschappelijk belang van dit vrijwilligerswerk vindt de Gemeente Almelo het haar taak om voor deze vrijwilligers een vrijwilligersverzekering af te sluiten. Hiermee wil de gemeente de risico's bij vrijwilligerswerk zoveel mogelijk beperken.

Uitzonderingen

Uitgesloten van dekking voor deze verzekeringen zijn vrijwillige brandweerlieden en vrijwillige politiemedewerkers Zij hebben als vrijwilliger een andere rechtspositie. Stagiaires in het kader van de maatschappelijke stage voor scholieren vallen ook niet onder de definitie van vrijwilligers.

Mantelzorgers zijn verzekerd voor de ongevallen- en persoonlijke eigendommenverzekering voor vrijwilligers. Hieronder is mede begrepen de extra medische kosten dekking en de acute huishoudelijke hulp. De aansprakelijkheidsverzekering voor vrijwilligers en de onderdelen van de VNG VrijwilligersPlusPolis zijn voor de mantelzorger niet van toepassing.

Geen registratie nodig

Om gebruik te kunnen maken van deze verzekering is het voor organisaties niet nodig vrijwilligers te registreren. Ook hoeft de vrijwilliger zich vooraf niet bij de Gemeente Almelo te melden. Het is aan de vrijwilliger zelf of hij deze verzekering naast zijn eigen verzekeringen houdt of dat hij zijn eigen ongevallen- en aansprakelijkheidsverzekering opzegt. De Gemeente Almelo geeft daarin geen advies.

Verzekeringspakketten

BasisPolis


- Ongevallen- en persoonlijke eigendommenverzekering voor Vrijwilligers


- Aansprakelijkheidsverzekering voor Vrijwilligers

PlusPolis


- Aansprakelijkheidsverzekering voor Rechtspersonen


- Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering voor Vrijwilligers


- Verkeersaansprakelijkheidsverzekering voor Rechtspersonen


- Rechtsbijstandverzekering voor vrijwilligers

Schade.... en dan?

De vrijwilliger kan via het digitale loket (e-Loket) van de Gemeente Almelo (www.almelo.nl) het schadeformulier invullen en digitaal verzenden. De Gemeente Almelo stuurt de claim digitaal door naar Centraal Beheer Achmea. Daarna wikkelt Centraal Beheer de schade rechtstreeks af met de benadeelde. De Gemeente Almelo ontvangt bericht wanneer de schade is afgehandeld.

Vragen?

Bij vragen over de vrijwilligerspolis kunt u rechtstreeks contact opnemen met Centraal Beheer op nummer (055) 5792856 of 5794393 of per email: vrijwilligers.support@centraalbeheer.nl