Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport




IGZ: protocollen voor arts-assistenten ontbreken vaak

Nieuwsbericht, 6 maart 2009

In veel ziekenhuizen schort het met name aan protocollen voor Avond-, Nacht- en Weekend (ANW) diensten. Ook de voorbereiding van arts-assistenten op de eerste ANW-dienst kan beter geregeld worden. Een groepje aio's kijkt toe bij de opening van nieuwe operatiekamers in het IJssellandziekenhuis.

Dat concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) uit onderzoek naar de omstandigheden waaronder arts-assistenten in opleiding (AIOS) functioneren.
Het onderzoek werd in opdracht van minister Klink uitgevoerd, nadat eind 2007 en begin 2008 bleek dat de werkdruk bij AIOS erg hoog was en burn-outklachten tot gevolg had. Ook de Arbeidsinspectie heeft naar aanleiding daarvan een onderzoek uitgevoerd.

Goede voorbereiding

Minister Klink vindt dat assistenten goed moeten weten waar ze aan toe zijn. Vóór de eerste ANW-dienst zouden ze een goede theoretische voorbereiding moeten krijgen, mee moeten lopen met een senior-assistent en een goede handleiding moeten krijgen. Dat schrijft hij vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Invoeren protocollen

De IGZ heeft de uitkomsten van het onderzoek al met de betrokken brancheorganisaties besproken. Zij gaan protocollen ontwikkelen die meer duidelijkheid moeten geven. De IGZ houdt de invoering van de richtlijnen in de gaten en toetst of deze in de instellingen goed worden geimplementeerd. Klink laat nog uitzoeken of het via het opleidingsfonds mogelijk is ziekenhuizen te stimuleren de protocollen in te voeren.