CDA

De Vries: Stop direct met minutenregistratie in de zorg

Stop direct met de bureaucratische minutenregistratie voor (thuis)zorginstellingenâ, zo bepleitte CDA-kamerlid Jan de Vries deze week bij staatssecretaris Bussemaker.

Deze week sprak de Kamer met de staatssecretaris van Volksgezondheid over de resultaten van het project Modernisering AWBZ (algemene wet bijzondere ziektekosten, waarmee de onverzekerbare intensieve en langdurige zorg gefinancierd wordt). De CDA-fractie kreeg zeer veel klachten over de bureaucratie voor verzorgenden en verpleegkundigen, als gevolg van de registratieplicht van hun werk in minuten. Die tijd die daarmee gemoeid is, besteden zij liever aan de zorgvragers. De CDA'er heeft dit uitgezocht en concludeerde dat zorginstellingen dit nu doen om de hoogte van de eigen bijdrage van zorgvragers goed te kunnen vaststellen. Naar het oordeel van De Vries is dit helemaal niet noodzakelijk voor het innen van de eigen bijdrage en hij verzocht daarom de staatssecretaris deze regeling per direct aan te passen. Zij zegde de Tweede Kamer toe dit zo spoedig mogelijk te doen.

De CDAâer zei nog steeds achter de doelstellingen van het project Modernisering AWBZ te staan. âDe AWBZ is meer vraaggericht geworden en de zorgvrager is meer centraal komen te staanâ. Het Persoonsgebonden budget (PGB) is daar een voorbeeld van. Wel vroeg hij om maatregelen die misbruik en oneigenlijk gebruik van het pgb tegengaan snel in te voeren. De Vries zei te zien dat er in de modernisering van de AWBZ op hoofdlijnen voldoende vorderingen zijn geboekt, echter niet alle doelstellingen zijn behaald en zullen een stevige inzet van het Kabinet vergen. Zo vroeg hij om concrete plannen van aanpak voor het afschaffen van de zorgkantoren, voor het introduceren van een volledig persoonsvolgende bekostiging, voor het apart financieren van wonen en zorg en voor het verder verminderen van de bureaucratie. Zo verbetert de zorg en blijft de AWBZ voor de toekomst houdbaar en betaalbaar voor iedereen die aangewezen is op intensieve en langdurige zorg.
---