Ministerie van Buitenlandse Zaken

Onderscheiding voor opbouwwerk Afghanistan

06 mrt 2009 | Staatssecretaris Timmermans reikte gisteren in het Gelredome in Arnhem de Herinneringsmedaille Vredesoperaties uit aan de diplomaten en militairen die begin dit jaar uit Afghanistan terugkeerden.

`Met hun inzet zijn belangrijke stappen gezet voor de laatste fase van onze missie', aldus de staatssecretaris.

Timmermans (Europese Zaken) onderscheidde bij deze gelegenheid de civiele staf van de Task Force Uruzgan (TFU), die de tweede helft van vorig jaar onder leiding stond van Civiel Vertegenwoordiger Peter Mollema. Hij was in deze periode verantwoordelijk voor de opbouw van Uruzgan. Daarnaast onderscheidde de staatssecretaris ook zijn broer, plaatsvervangend commandant TFU Maurice Timmermans.

Het civiele team bereidde in deze periode onder andere de komst van de Verenigde Naties naar Uruzgan voor. Het binnenkort te openen VN-kantoor staat symbool voor de toenemende mogelijkheden voor internationale hulporganisaties in de provincie onder Nederlandse verantwoordelijkheid.

De nauwe samenwerking tussen militairen, diplomaten en opbouwwerkers heeft grote voordelen, bijvoorbeeld bij de voorbereiding en uitvoering van belangrijke operaties zoals die in de Baluchi vallei begin dit jaar. Deze samenwerking wordt in de nabije toekomst versterkt, wanneer het team van opbouwspecialisten voor het eerst onder leiding van een diplomaat wordt geplaatst.

Meer informatie




* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl