CDA

Ten Hoopen: Versterking positie van leveranciers uit het MKB

De positie van âkleineâ leveranciers uit het MKB tegenover grote inkopers moet versterkt worden. Daarom heeft CDA-kamerlid Jan ten Hoopen samen met VVD-collega Charlie Aptroot en PvdA-collega Mei Li Vos een initiatiefwet gemaakt, die het voor kleine bedrijven mogelijk maakt om mededingingsafspraken te maken.

Daarmee kunnen zij tegenwicht bieden aan de inkoopmacht van bijvoorbeeld grote retailers en verzekeraars. Ten Hoopen: âInkoopmacht is in sectoren zoals de zorg en de detailhandel een probleem en pakt verkeerd uit voor kleine leveranciers. Grote afnemers, zoals verzekeraars, hebben een sterke positie, terwijl kleine leveranciers zoals fysiotherapeuten een zeer zwakke onderhandelingspositie hebben. Ze kunnen soms feitelijk alleen maar akkoord gaan met de contractvoorwaarden van de grote spelers. Dat is onredelijk en vanuit het oogpunt van eerlijke concurrentie onnodig.â In het wetsvoorstel wordt geregeld, dat kleine aanbieders die samen een marktaandeel hebben dat niet groter is dan 10%, mogen samenwerken in onderhandelingen.

De initiatiefnemers verdedigden hun wet deze week in de Tweede Kamer. Namens het CDA had Kamerlid Sander de Rouwe nog een aantal vragen. âZo zijn we wel geïnteresseerd naar aanvullende mogelijkheden om kleine leveranciers tegemoet te komen. Daarbij kunnen we leren van de wetgeving van andere Europese landen, die al specifieke wetgeving kennen om kleine leveranciers te helpen.â Bovendien wil het CDA graag van de minister van Economische Zaken weten, hoe de lange doorlooptijd van mededingingszaken te verkorten. âDie duren soms zelf meer dan 5 jaar, dat is veel en veel te lang.â

---