CDA

Omtzigt: Pensioenvoorstel Donner evenwichtige balans tussen generaties

Deze week heeft minister Donner van Sociale Zaken besloten dat pensioenfondsen in financiële moeilijkheden, 2 jaar langer de tijd krijgen om te herstellen. In plaats van 3 jaar, mogen de fondsen nu een plan indienen waarin zij binnen 5 jaar weer op een gezonde dekkingsgraad moeten zitten.

Tot de fondsen weer gezond zijn, kunnen zij de pensioenen niet indexeren, oftewel laten stijgen met de inflatie. Als de problemen ernstiger blijken te zijn, moeten de pensioenen zelfs wellicht gekort worden. Deze week debatteerde de Kamer in een spoeddebat over deze kwestie.

De economische crisis grijpt diep in in de samenleving, ook bij de pensioenfondsen, zei CDA-kamerlid Pieter Omtzigt tijdens dit debat. Hij benadrukte dat de voltallige Kamer drie jaar geleden de financiële regels heeft vastgesteld voor de pensioenfondsen. Daarin is afgesproken wat de doen bij overschotten en wat de doen bij tekorten. âWe hebben toen ook afgesproken dat de minister in uitzonderlijke gevallen meer ruimte mag geven. We vinden het wijs dat de minister dat nu ook gedaan heeft door de hersteltermijn voor de fondsen te verlengen.â Omtzigt vroeg de minister om onderzoek te doen naar het bestuur van de pensioenfondsen in het verleden. De minister zegde dit toe.

Het CDA realiseert zich dat het niet-indexeren of zelfs korten van pensioenen pijnlijke maatregelen zijn voor de betrokkenen. Tegelijkertijd heeft Nederland een pensioenstelsel waar in de hele wereld met afgunst naar gekeken wordt, juist vanwege de financiële soliditeit. âPensioentoezicht is er voor alle generatiesâ, aldus Omtzigt, âen het is moeilijk, maar wel noodzakelijk, om een goed evenwicht te vinden. Het voorstel van de minister biedt een evenwichtige balans tussen de generaties. Het probleem voor je uitschuiven is immers ook geen optie.â

---