Gemeente Hulst


Persbericht - 06.03.2009

APV Hulst op de schop

De Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente Hulst gaat op de schop. De huidige versie dateert uit 2004 en is sindsdien al meermaals gewijzigd. Om meerdere redenen is het tijd om de APV in haar geheel te vernieuwen. Deze ligt nu in concept gereed. De raadscommissie Algemene Bestuurlijke Zaken buigt zich in haar vergadering van 16 maart 2009 over dit concept. Het streven is dat de gemeenteraad in zijn vergadering van 2 april 2009 de nieuwe APV vaststelt.

Deregulering is in Nederland een hot item. Het terugdringen van regels was ook bij de realisatie van de nieuwe plaatselijke verordening een belangrijk gegeven. Daarbij is echter wel enige voorzichtigheid gehanteerd. Bij de totstandkoming van de vernieuwde APV is getoetst wat het maatschappelijk effect zou zijn als een bepaalde regel zou worden weggelaten. Daarnaast is bekeken of een bepaling mogelijk nuttig kan zijn in geval van excessen of bijzondere omstandigheden. Ook de praktijkervaringen zijn daarbij meegewogen. Dit alles heeft er toe geleid dat een aantal artikelen uit de APV zijn verwijderd dan wel zijn herzien. Zo zijn de regels voor het kappen van bomen danig aangepast. Enkel voor het kappen van zogenaamde waardevolle bomen is volgens de nieuwe tekst van de APV nog een vergunning nodig. Voor de horecaondernemers wordt het ook eenvoudiger. De exploitatie- en de terrasvergunning worden gecombineerd tot één vergunning. Daarnaast verdwijnt grotendeels de vergunningsplicht voor het aanbrengen van handelsreclame aan of bij gebouwen. Agrariërs die een knalapparaat willen plaatsen kunnen mits zij voldoen aan een aantal algemene voorwaarden dit apparaat plaatsen zonder administratieve rompslomp.

Het afgelopen jaar zijn in Nederland de Wet heimelijk cameratoezicht en het Activiteitenbesluit Wet Milieubeheer in werking getreden. Verder is recent de Europese Dienstenrichtlijn ingevoerd. Lokale regels mogen niet in strijd zijn met landelijke regelgeving. Daarnaast moeten lokale regels worden ingetrokken als de hogere wetgeving daarin reeds voorziet.
In dit kader is in de nieuwe APV de vergunningsplicht voor het installeren van bewakingsapparatuur verwijderd. Ook is voor de uitvoering van dienstverlenende beroepen op de openbare weg (zoals bijvoorbeeld glazenwassers, straatartiesten en fotografen) geen vergunning meer nodig. Verder is de verplichting tot het sneeuwvrij maken van het voetpad voor de woning niet meer opgenomen in de nieuwe APV.

Verder zijn in de concept tekst de bepalingen over hondenpoep aangescherpt. Zijdie binnen de bebouwde kom met een hond op pad zijn, moeten ten alle tijden een hulpmiddel bij de hand hebben om de hondenpoep op te ruimen. Om verontreiniging tegen te gaan is er verder een algemeen verbod opgenomen tot het verspreiden en een bieden van commerciële reclame op de openbare weg.

---