Gemeente Heerlen

PERSBERICHT

Oeuvre-tentoonstelling over Oscar Niemeyer: Europese primeur!

Van vrijdag 6 maart t/m maandag 1 juni 2009 presenteert SCHUNCK-Glaspaleis een bijzondere tentoonstelling van de Braziliaanse architectuurlegende Oscar Niemeyer (1907, Rio de Janeiro). De tentoonstelling geeft een overzicht van het enorme oeuvre van Niemeyer; de bezoeker wordt meegenomen op een ontdekkingsreis door een wereld van ontwerpen en bouwen en zal getroffen worden door de indrukwekkende schoonheid van de talrijke projecten die hij gedurende 70 jaar heeft geschapen.

De Braziliaanse architect, visionair en communist Oscar Niemeyer geldt als wegbereider van de moderne architectuur van de 20ste-eeuw. Het oeuvre van Niemeyer is zowel wat betreft kwantiteit als kwaliteit indrukwekkend. Met meer dan 600 gebouwen op zijn naam heeft hij het aanzicht van de moderne architectuur wezenlijk vormgegeven. De architect werd het meest bekend door zijn grote bijdrage aan de ontwikkeling van de nieuwe Braziliaanse hoofdstad, eind jaren '50 waarvoor zijn vriend Lucio Costa de stadsplattegrond ontwierp.

De tentoonstelling van Oscar Niemeyer werd voor het eerst in 2007 in Rio de Janeiro geopend en is vervolgens door Brazilië gereisd. SCHUNCK-Glaspaleis heeft de Europese primeur om deze indrukwekkende tentoonstelling te mogen huisvesten. Gastcurator Lauro Cavalcanti zal de tentoonstelling voorzien van een nieuw concept, toegespitst op deze nieuwe locatie.

Het is een oeuvre-tentoonstelling die een diepere inkijk geeft in het werkproces van Niemeyer, die Brazilië gevormd en modern gemaakt heeft. De tentoonstelling bestaat uit twee delen, waarbij niet alleen een overzicht getoond wordt van het indrukwekkende oeuvre en de carrière van Oscar Niemeyer (periode 1936-2008), maar waarbij ook de focus gelegd wordt op de significante en grote productie van zijn ontwerpen en gebouwen van de laatste tien jaar.

De expositie omvat naast 15 maquettes veel originele tekeningen en schetsen, sculpturen, meubels, foto's, videopresentaties en een film. Een belangrijk deel van de expositie, en bijzonder indrukwekkend, zijn de talrijke teksten, tekeningen en schetsen, die grootschalig in vinyl op de wanden worden aangebracht - kunstwerken op zich.

Tijdens de tentoonstellingsperiode wordt tevens een educatief programma, een lezingencyclus en een debat georganiseerd. Bij de tentoonstelling wordt een tweetalige catalogus uitgegeven (NL-EN).

Oscar Niemeyer: 6 maart 2009 t/m 1 juni 2009
SCHUNCK-Glaspaleis, Bongerd 18, Heerlen
entree: ¤ 7,- (museumjaarkaart: ¤ 3,50)
openingstijden: di-vr: 11-17 u, do ook 17-20 u (toegang gratis); za-zo: 13-17 u info: www.schunckglaspaleis.nl

///////////////////////
Informatie voor de pers:
Jeanine Ruijters / j.ruijters@heerlen.nl / T 045-5772205 Charlotte Berkhout / c.berkhout@heerlen.nl / T 045-5772203