Gemeente Heerlen

PERSBERICHT

Staatssecretaris voor Europese Zaken opent tentoonstelling Oscar Niemeyer

Op vrijdag 6 maart wordt de oeuvre-tentoonstelling van Oscar Niemeyer in SCHUNCK-Glaspaleis officieel geopend: een Europese primeur! De opening vindt plaats om 18.00 uur, in aanwezigheid van de sprekers Huub Smeets (CEO Vesteda Groep) en Lauro Cavalcanti (directeur Paço Imperial en gastconservator tentoonstelling Oscar Niemeyer), alsmede de heer Frans Timmermans (Staatssecretaris voor Europese Zaken) en Carlos Alberto Asfora (Minister Braziliaanse Ambassade, Chargé d'Affaires) die gezamenlijk de openingshandeling zullen verrichten. De tentoonstelling Oscar Niemeyer is vanaf zaterdag 7 maart t/m maandag 1 juni te zien in SCHUNCK-Glaspaleis.

De tentoonstelling, samengesteld onder gastconservatorschap van Lauro Cavalcanti, geeft een overzicht van het enorme oeuvre van Niemeyer en een diepere inkijk in het werkproces van een visionair sterarchitect. De bezoeker wordt meegenomen op een ontdekkingsreis door een wereld van ontwerpen en bouwen.

Oscar Niemeyer, bekend om zijn vloeiende en gewelfde beweging in zijn werk, geldt als wegbereider van de moderne architectuur van de 20ste-eeuw. Hij heeft zich onder meer als grootmeester in het benutten van de mogelijkheden van gewapend beton gemanifesteerd. Dit heeft bij hem niet tot een kille verzakelijking van de architectonische vorm geleid. Integendeel. Niemeyer modelleert zijn gebouwen als sculpturen, in een grote vormenrijkdom. Niemeyer opereert daarbij op het snijvlak van vormgeving en kunst. Het oeuvre van Niemeyer is daardoor zowel wat betreft kwantiteit als kwaliteit indrukwekkend en heeft hem een plaats tussen coryfeeën als Le Corbusier en Nervi opgeleverd.

Oscar Niemeyer werd het meest bekend door zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de nieuwe Braziliaanse hoofdstad Brasília, eind jaren '50, waarvoor zijn vriend en leermeester Lucio Costa de stadsplattegrond ontwierp. Niemeyer kreeg daarmee de ultieme kans om zijn modernistische ideeën in Latijns-Amerikaanse context vorm te geven. Binnen enkele maanden ontwierp Niemeyer tientallen gebouwen waaronder de bekende Kathedraal van Brasília.

In de tentoonstellingsperiode wordt een educatief programma en een driedelige lezingencyclus met afsluitend debat georganiseerd om de verstrekkende invloed van Oscar Niemeyer op zijn eigen tijd(genoten) en op die van nú duidelijk te maken. Tevens verschijnt er een prachtige bijbehorende catalogus (NL/EN).

Oscar Niemeyer: 7 maart 2009 t/m 1 juni 2009
SCHUNCK-Glaspaleis, Bongerd 18, Heerlen
Entree / tickets: ¤ 7,- (museumjaarkaart: ¤ 4,50)
Openingstijden: di-vr: 11-17 u, do ook 17-20 u (toegang gratis); za-zo: 13-17 u Kaartverkoop: balie SCHUNCK-Glaspaleis en via VVV Zuid Limburg (0900-555 9798) info: www.schunckglaspaleis.nl / www.vitruvianum.nl

///////////////////////
Informatie voor de pers:
Jeanine Ruijters / j.ruijters@heerlen.nl / T 045-5772205 Charlotte Berkhout / c.berkhout@heerlen.nl / T 045-5772203