Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Datum: 02-03-2009

Leerlingen groep 8 in de bouw !

Aanstaande 6 maart 12:00 ondersteunen ongeveer 100 leerlingen van diverse basisscholen uit de regio Zeist de bouw, tijdens de tweede Groep8Dag. Het doel van deze dag is om jongeren te stimuleren een opleiding te kiezen in de bouw. Locatie van de Groep8dag is dit jaar het bouwproject van Woningbouwvereniging de Kombinatie in de Vogelwijk aan de Noordweg 93 te Zeist.

Het is op dit moment van belang om vmbo-scholieren bouwtechniek op te leiden tot goede vakmensen. Dit omdat over enkele jaren de productie van nieuwbouwwoningen weer zal toenemen en veel vakmensen die nu in de bouw werkzaam zijn met pensioen gaan. Het is de hoogste tijd om de leerlingen zelf te laten ervaren dat het werk in de bouw heel mooi en boeiend is. Naast een rondleiding over het nieuwbouwproject in de Vogelwijk, waarin veel stadia van nieuwbouw zichtbaar zijn, gaan de scholieren ook zelf metselen, timmeren en andere bouwwerkzaamheden uitvoeren en van dichtbij beleven.

Achtergrondinformatie

Het tekort aan goed geschoolde werknemers in de bouwsector neemt over enkele jaren enorm toe, terwijl de vraag vaklieden dan weer enorm stijgt. Het imago van het vak is niet goed (hard werken, vroeg op, lage lonen), terwijl de werkelijkheid heel anders is. Techniek is een hoogwaardig vak, met goede arbeidsomstandigheden en goede salarissen. Deze alarmerende trend was voor diverse bedrijven in Zeist reden een platform op te richten, waarmee zij meer instroom in de bouw en techniek willen stimuleren. Het platform bestaat op dit moment uit het Christelijk College Zeist, Fundeon, de gemeente Zeist, Van Hoogevest Amersfoort, Slokker Bouwgroep B.V., De Seyster Veste, De Kombinatie en Mens Zeist Bouw B.V. De leden streven er naar het platform te laten groeien en daardoor nog meer initiatieven te kunnen ontplooien om de instroom van leerlingen in technische beroepen te bevorderen.

Het initiatief voor dit platform is ontstaan tijdens het herstructureringstraject voor de wijk Kerckebosch in Zeist, waarbij de noodzaak van een stimulans voor de lokale economie zich overduidelijk aftekende. Vervolgens werd gezocht naar organisaties en bedrijven in Kerckebosch waarmee in dit verband samengewerkt kon worden. Het CCZ is daarbij een belangrijke partij omdat rondom deze school tal van fysieke, sociale en economische maatregelen genomen kunnen als integraal onderdeel van de vernieuwing van Kerckebosch.



Ingezonden persbericht