Ingezonden persbericht


Wethouder Vos verricht feestelijke opening Westburgh en Domus 3

Wonen en zorg voor dak- en thuislozen en drugsverslaafden

Op vrijdag 6 maart a.s. houdt Marijke Vos, wethouder Zorg van de gemeente Amsterdam, een openingsspeech bij de feestelijke opening van Westburgh en Domus 3. De openingshandeling wordt verricht door lt.-kolonel mevr. Ine Voorham, directeur Stichting Leger des Heils Welzijns- en Gezondheidszorg, wethouder Marijke Vos en Jaap van Gelder, directeur van Woonstichting De Key. In Westburgh wonen sinds september 2008 veertig voormalig dak- en thuislozen. Domus III biedt onderdak aan twintig dakloze drugsverslaafden.

Bij de opening kunnen belangstellenden een rondleiding krijgen door de wooncomplexen.

Woonvoorzieningen
De Key verhuurt deze woonvoorzieningen aan het Leger des Heils, dat de bewoners zorg en begeleiding biedt. Bij de beide (naast elkaar gelegen) wooncomplexen bestaat de begane grond uit kantoorruimte, (eet)keukens, gemeenschappelijke huiskamers, vergaderzalen en spreekkamers. De containerwoningen staan hier in twee lagen bovenop. De wooncomplexen zijn gelegen op het Bedrijventerrein Westpoort in Amserdam West. De bewoners zijn tevreden en er is geen overlast voor de omliggende bedrijven, waarmee vanaf de start nauw overleg is geweest.

RIBW Westburgh programma
Op de RIBW Westburgh krijgen de veertig voormalig dak- en thuislozen naast onderdak in een beschermde woonomgeving ook zorg en begeleiding. Deze cliënten kampen met psychische of psychiatrische problemen en verslavingen. Tien van de veertig woningen zijn bestemd voor cliënten in "de tweede fase". Zij krijgen een training die de overgang naar een meer zelfstandige woonvorm vergemakkelijkt.

Domus programma
In Domus III verblijven voormalig daklozen die door hun psychiatrische- en verslavingsproblemen veelvuldig met justitie in aanraking zijn gekomen. Naast onderdak krijgen zij 24-uurs zorg en begeleiding waarbij veiligheid, structuur en rust centraal staan. De begeleiding richt zich op het aanbrengen van samenhang in wonen, behandeling/begeleiding, scholing/training en werk.

Positieve resultaten
Met Domus I in Amsterdam Zuid Oost zijn opvallend positieve resultaten geboekt. De bewoners werden gezonder en actiever. Bovendien was er een significante vermindering van de overlast op straat. Het aantal politiecontacten van de bewoners was binnen een jaar nadat zij Domus I waren komen wonen met 73% afgenomen. Het maatschappelijk rendement is daarmee groot.

G4: zorg en onderdak voor alle dak- en thuislozen
De vier grote gemeenten en het rijk hebben in 2006 met elkaar afgesproken dat alle dak- en thuislozen zorg en onderdak krijgen. Dit betekent onder meer dat:
- in 2010 alle daklozen kunnen rekenen op een integraal zorgtrajectplan
- in 2010 60% van alle OGGZ-cliënten onderdak heeft dat bij hen past
- in 2013 alle OGGZ-cliënten een trajectplan hebben
- in 2013 de overlast ten gevolge van dak- en thuisloosheid met 25% is gedaald.

Uitbreiding voorzieningen maatschappelijke opvang
Om deze ambities te realiseren is een forse uitbreiding nodig van voorzieningen voor maatschappelijke opvang over de hele stad. Zomer 2007 kreeg De Key het verzoek van de gemeente om zo snel mogelijk twee tijdelijke woonvoorzieningen te realiseren met tot woningen verbouwde zeecontainers. De gemeente stelde de grond op Westpoort ter beschikking. De VOF Tempohousing, waarin De Key een van de twee partners is, bouwde de woonvoorzieningen in iets meer dan een jaar.

Programma Opening 6 maart
15.00 uur Ontvangst met thee & koffie
15.30 uur Welkomstwoord door: Henk Dijkstra, directeur Leger des Heils, en Jaap van Gelder,

directeur Woonstichting De Key

15.45 uur Speech door Marijke Vos, wethouder Zorg, gemeente Amsterdam 16.00 uur Openingshandeling door lt.-kolonel mevr. Ine Voorham, directeur Stichting Leger des Heils Welzijns- en Gezondheidszorg, wethouder Vos, en Jaap van Gelder, directeur De Key

16.15 uur Rondleiding

Aanmelding rondleiding & meer informatie
Wij nodigen u van harte uit om een kijkje te komen op Domus 3 en Westburgh U kunt hiervoor contact opnemen met Anneke de Maat of Trix Kruisinga-Remigius:

Woonstichting De Key, Anneke de Maat, communicatieadviseur T 020 6214 628 , M 06 21820493
E adm@dekey.nl

Leger des Heils, Trix Kruisinga-Remigius, Communicatieadviseur T 06 - 207 46 293,
E trix.kruisinga@legerdesheils.nl

Buiten kantooruren is De Key bij calamiteiten bereikbaar op 06 21 82 04 33