Gemeente Delft

'Inburgeren in Delft' voor Somalische vereniging

Wethouder Dick Rensen (Integratie en Inburgering) reikt op vrijdag 6 maart het eerste rugzakje met voorlichtingsmateriaal over inburgering uit aan de voorzitter van Somalische vereniging. Dick Rensen: "De gemeente organiseert regelmatig voorlichtingsbijeenkomsten over inburgering. Ze ondersteunt inwoners die graag de Nederlandse taal willen verbeteren. Zodat ze in staat zijn op een prettige manier mee te doen in onze samenleving."

Er zijn twee groepen inburgeraars. De eerste groep is verplicht om in te burgeren volgens de Wet Inburgering. De tweede groep, inburgeringsbehoeftigen, zijn mensen die genaturaliseerd zijn tot Nederlander en EU-onderdanen, maar die nog onvoldoende de Nederlandse taal beheersen. Zij krijgen een taaltoets om het huidige taalniveau te bepalen. Vervolgens volgt er een passend trajectvoorstel.

De gemeente werft en enthousiasmeert in samenwerking met Breed Welzijn Delft (BWD) zoveel mogelijk inburgeringsbehoeftigen voor deelname aan een traject. Ook geven zij informatie hoe je je taalniveau kunt verhogen en vertellen ze over de gesubsidieerde taaltrajecten.

Het Outreachend Team van de BWD bestaat uit mensen met verschillende culturele achtergronden. Zij trekken de Delftse wijken in op verzoek van de gemeente, woningbouwcorporaties en andere opdrachtgevers. De aandacht richt zich op groepen Delftenaren die extra zorg, aandacht en voorlichting nodig hebben om volwaardig te kunnen functioneren in Delft. Dick Rensen: "In de meeste gevallen gaat het om mensen die geen of te weinig gebruik maken van voorzieningen, scholing en regelingen die voor hen bedoeld zijn. Het team bezoekt deze mensen thuis om voorlichting te geven".

Noot voor de redactie (