Winstdaling Rabo Vastgoedgroep in 2008

06/03/2009 09:43

Rabo Bouwfonds

Rabo Vastgoedgroep heeft in 2008 een nettowinst gerealiseerd van 86 miljoen euro. In 2007 bedroeg de netto winst 243 miljoen euro. Deze resultaatdaling is het directe gevolg van de verslechterde marktomstandigheden door de economische crisis, die in 2008 ook de vastgoedsector volop raakte. De verkoop van nieuwe woningen in Nederland en het buitenland is gedaald van 13.173 in 2007 naar 8.746 in 2008. De nieuwe leningenproductie bedroeg 4,8 miljard euro en het beheerde vermogen nam toe van 5,1 tot 6,8 miljard euro. De groei van de financieringsactiviteiten vlakte in het tweede halfjaar sterk af en die van het beheerde vermogen kwam tot stilstand. De risico's die aan onze bedrijfsactiviteiten zijn verbonden zijn onverminderd scherp bewaakt. Dit laat onverlet dat in de omstandigheden van 2008 het marktrisico resulteerde in afwaarderingen. Rabo Vastgoedgroep heeft eind 2008 een kostenreductie programma aangekondigd, waardoor de totale kosten van de groep met tien procent worden teruggebracht.

De resultaten van Rabo Vastgoedgroep in 2008 passen in het huidige economische tijdsbeeld. In de verschillende markten waarin zij actief is - ontwikkeling van woningen en commercieel vastgoed, vastgoedfinanciering en investment management - zag Rabo Vastgoedgroep het vertrouwen in 2008 aanzienlijk dalen als gevolg van de kredietcrisis. De stevige marktpositie van Rabo Vastgoedgroep en de betrokkenheid van een sterke aandeelhouder bij het financieren van de activiteiten, geeft Rabo Vastgoedgroep een goede uitgangspositie om in deze onstuimige markten te opereren. Innovatie is hierbij van groot belang. Rabo Vastgoedgroep richt zich op nieuwe kansrijke product/marktcombinaties zoals betaalbare en duurzame woongebieden, thematische winkelcentra, duurzame kantoorconcepten en investeringsgebieden die zijn gestructureerd in het niet-traditionele vastgoedsegment.

De interne organisatie heeft in 2008 verschillende veranderingen ondergaan. De divisie Development is gesplitst in de divisie Development Wonen en de divisie Development Commercieel Vastgoed. Daarnaast is de naam Rabo Bouwfonds veranderd in Rabo Vastgoedgroep en voor de buitenlandse markten in Rabo Real Estate Group. De nieuwe naam komt voort uit een aangepast merkenbeleid, waarin de vier divisies met eigen merken actief zijn in de verschillende markten: Bouwfonds Property Development (ontwikkeling woongebieden), MAB Development (ontwikkeling commercieel vastgoed), FGH Bank (financiering) en Bouwfonds Real Estate Investment Management (REIM; investment management). Het management van maatschappelijke fondsen gaat verder onder de naam Fondsenbeheer Nederland.

Rabo Vastgoedgroep bestaat sinds eind 2006, toen met de overname van Bouwfonds alle vastgoedactiviteiten van de Rabobank Groep werden gebundeld. Ook in het verslagjaar is veel aandacht besteed aan de verdere integratie van de verschillende processen binnen de organisatie. Zo is er een nieuwe CAO tot stand gekomen voor alle medewerkers en is er ook een nieuwe pensioenregeling vorm gegeven. Veel aandacht moest ook worden besteed aan de vastgoedfraudezaak.

In het verslagjaar werd verder afscheid genomen van hoofddirectieleden Henk van Zandvoort en Tjalling Halbertsma. Met de benoeming van Hans van der Linden tot nieuwe bestuursvoorzitter was de taak van president-commissaris Hans ten Cate vervuld, die daarop is teruggetreden. Het voorzitterschap van de Raad van Commissarissen is overgedragen aan de heer Elco Brinkman.

Kerngegevens Rabo Vastgoedgroep 2008:

o Nettowinst bedraagt 86 miljoen euro

o Aantal verkochte woningen in Nederland en het buitenland bedraagt 8.746

o Aantal m2 commercieel vastgoed in aanbouw bedraagt 536.993

o Productie nieuwe leningen FGH Bank van 4,8 miljard euro

o Groei beheerd vermogen Bouwfonds REIM naar 6,8 miljard euro

o Eén nieuwe CAO en pensioenregeling voor medewerkers Rabo Vastgoedgroep

Rabo Vastgoedgroep is een van de grootste Nederlandse en Europese vastgoedondernemingen, actief in de ontwikkeling van woningen en commercieel vastgoed, vastgoedfinancieringen en investment management. De vier divisies van Rabo Vastgoedgroep opereren onder verschillende merknamen op de particuliere en zakelijke markten. Rabo Vastgoedgroep bestaat sinds 2006 en is een onderdeel van Rabobank Groep. Rabo Vastgoedgroep realiseert de ambities van haar klanten op het gebied van wonen, werkomgeving, winkel- en recreatievoorzieningen met tastbare en duurzame vastgoedprojecten. Voor meer informatie: www.rabovastgoedgroep.nl





http://www.rabovastgoedgroep.nl