NKK overtuigt met artistieke visie en cultureel ondernemerschap

06/03/2009 10:00

Nederlands Fonds voor Podiumkunsten

Den Haag, Een overtuigende artistieke visie, afspraken over cultureel ondernemerschap en een benchmark over de kosten van de organisatie heeft geleid tot overeenstemming tussen het Nederland Fonds voor Podiumkunsten+ en het Nederlands Kamerkoor (NKK).

Het NKK ontvangt in 2009 nog 1,9 miljoen euro en in de drie jaren daarna een structurele subsidie van ruim 1,5 miljoen euro per jaar van het Fonds. Dit is (omgerekend naar het huidige prijspeil) 460.000 euro minder dan hun oorspronkelijke subsidie, maar 350.000 euro meer dan het bestuur van het Fonds in zijn beslissing tot uitgangspunt genomen had. Het besluit van het Fondsbestuur week al af van de 800.000 euro die oorspronkelijk door de commissie muziek van het Fonds als subsidie voor het NKK was geadviseerd.

Het NKK en het Fonds spraken van meet af aan met elkaar af in overleg te gaan over de precieze hoogte van het subsidiebedrag, zodat de kwaliteit van het koor gewaarborgd kan blijven. Deze uitzonderlijke behandeling vloeit voort uit de exclusieve status van het NKK als zogenaamde B3-instelling, waardoor de zangers van deze instelling bijzondere arbeidsvoorwaarden genieten.

De afspraken gelden voor deze cultuurnota-periode (2009-2012). Het Fonds en het NKK zijn overeengekomen voor de periode daarna binnenkort een benchmark-onderzoek te verrichten naar omvang en de kosten van het NKK in relatie tot de huidige arbeidsvoorwaarden. Meer in het bijzonder hoe de arbeidsrelaties er bij het NKK uit kunnen zien in vergelijking met soortgelijke muziekinstellingen in binnen- en buitenland. Tevens komt er een onderzoek naar de wijze waarop het NKK invulling geeft aan zijn cultureel ondernemerschap. Dit mede tegen de achtergrond van het beleid dat minister Plasterk (cultuur) heeft ingezet waarbij culturele instellingen zelf meer inkomsten moeten generen.

De afspraken werden deze week bekrachtigd nadat een nieuw beleidsplan van het NKK, in tegenstelling tot een eerder plan, een positieve beoordeling kreeg van de commissie muziek van het Fonds. Het nieuwe plan getuigt nu van een heldere artistieke visie en het Fonds is ervan overtuigd dat dit de komende tijd resulteert in interessante programmakeuzes. Daarnaast constateren de adviseurs van het Fonds dat op het gebied van educatie en publieksontwikkeling het NKK nu wel met overtuigende initiatieven is gekomen.





http://www.nfpk.nl