Gemeente Zoetermeer

Raadscommissie stemt niet in met Eigenbijdrageregeling Wmo

De raadscommissie Samenleving heeft op 3 maart 2009 niet ingestemd met het collegevoorstel om de eigenbijdrage-regeling voor oud WVG-voorzieningen op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) aan te passen. De huidige regeling is volgens het college klantonvriendelijk en kan niet juist worden uitgevoerd door het Centraal Administratie Kantoor, waardoor de klanten twee keer een brief krijgen met andere bedragen. De raadscommissie was in ruime meerderheid niet overtuigd door deze argumenten. De inkomensachteruitgang, waar klanten met een oud-WVG voorziening met een midden tot hoger inkomen, mee te maken krijgen, woog voor de commissie zwaar. Voor de mensen met een laag inkomen geldt dat zij voor de eigen bijdrage een beroep kunnen doen op de bijzondere bijstand.

De wethouder heeft aangegeven dat hij graag met het college over de standpunten van de commissieleden verder wil praten.

De eigenbijdrage-regeling voor oud WVG-voorzieningen regelt de berekening van de bijdrage die ouderen, gehandicapten en chronisch zieken zelf moeten betalen voor Wmo hulpmiddelen en voorzieningen, die zij van de gemeente ontvangen. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld scootmobielen en aanpassingen in huis. De huidige eigenbijdrage-regeling van de gemeente voor hulpmiddelen en woningaanpassingen wijkt af van de landelijke richtlijnen voor de Wmo-AWBZ eigen bijdragen.

In de evaluatie heeft het college geconstateerd dat de regeling voor veel klanten onduidelijk is. Het Centraal administratiekantoor (CAK), dat de eigen bijdrage vaststelt en int voor de gemeente, heeft veel moeite om de regeling van Zoetermeer op een klantvriendelijke wijze uit te voeren.

Dit betekent dat de klanten vaak erg laat pas weten welke eigen bijdrage zij moeten betalen en zij vaak twee brieven krijgen met verschillende berekeningen.

De raadscommissie constateerde in meerderheid dat een grote groep ouderen, gehandicapten en chronisch zieken met een midden tot hoger inkomen financieel nadeel hebben van deze nieuwe regeling. Reden om het college te adviseren met een aanvullend voorstel te komen door bijvoorbeeld geen eigen bijdrage meer te heffen, of om de huidige regeling te handhaven.