Ingezonden persbericht


Persbericht

Schonere stroom dreigt te sneuvelen door kolengestookte elektriciteitscentrales

Kolengestookte elektriciteitscentrales draaien straks andere, duurzamere vormen van stroomproductie de nek om. Aan de productie van relatief schone stroom in de glastuinbouw komt dan noodgedwongen een einde. Dit doemscenario schetste voorzitter Nico van Ruiten van LTO Glaskracht Nederland vanmorgen in De Meern op een symposium van Cogen Projects.

Van Ruiten drong opnieuw aan op haast achter de wet 'Voorrang voor Duurzaam', waardoor veel schonere WKK-elektriciteit van tuinders ruim baan krijgt op het elektriciteitsnet. Zoals het er nu naar uitziet zal dit niet voor 2010 gebeuren. Op aardgas draaiende gasmotoren stellen glastuinders in staat om hun kassen te verwarmen, CO2 voor de gewassen te leveren en bovendien zeer efficiënt stroom op te wekken.

"Op vele honderden glastuinbouwbedrijven staan dergelijke installaties, die aanvankelijk als het Ei van Columbus werden beschouwd. Als er tussentijds niets verandert, kunnen die straks simpelweg worden afgezet", aldus Van Ruiten. De glastuinders zouden eigenlijk het vooruitzicht moeten hebben, dat uit WKK tot 2020 een fatsoenlijk rendement valt te halen. Het kabinet dient met de grillige energiemarkt en de afspraken in 'Schoon en Zuinig' verder te kijken dan de huidige kabinetsperiode, vindt de tuinbouwvoorzitter.

De glastuinbouw heeft zich ontwikkeld tot een doelmatige producent van elektriciteit, die aanzienlijk schoner produceert dan de grote energiebedrijven. De tuinders leveren ruim 5% van de stroombehoefte van de Nederlandse huishoudens en doen dit met slechts 25% van de CO2-uitstoot van een kolencentrale. Door de lagere emissie van CO2 wordt fors bijgedragen aan de vermindering van het broeikaseffect.

Het perspectief van de veel geroemde WKK-installaties op tuinbouwbedrijven wordt op de langere termijn echter onzeker, aldus Van Ruiten. Hij adviseert tuinders om bij vernieuwingen op hun bedrijf nu al op zoek te gaan naar nog duurzamere vormen van energieopwekking. Want de kans groeit dat ze straks met WKK niet meer kunnen concurreren met nieuwe kolengestookte elektriciteitscentrales. Inclusief de in aanbouw zijnde elektriciteitscentrales worden er hiervan de komende vijf jaar zeker tien gebouwd.

Als de WKK gaat sneuvelen zijn de doelstellingen in het klimaatplan van de Nederlandse overheid volgens Van Ruiten veel moeilijker te halen. Bovendien gaat het de overheid dan veel meer subsidie kosten. Uit afspraken tussen overheid en de energiesector blijkt volgens hem dat de bouw van nieuwe, grote kolencentrales geen strobreed in de weg zal worden gelegd.

De overheid heeft echter wel middelen om in te grijpen, stelde Van Ruiten. Hij noemde daarbij naast voorrang voor schonere stroom op het net onder meer een verplichting voor elektriciteitscentrales om CO2 ondergronds op te slaan. Voorts kan de overheid verbieden om de geproduceerde restwarmte te lozen. Ook zouden grote elektriciteitscentrales moeten bijdragen aan de aanleg van nieuwe hoogspanningsnetten, die zijn bestemd voor stroomexport.

Datum : 6 maart 2009
Nummer : P2823
Informatie : Jack Luiten (M 06 - 5373 6017) en Rob v.d. Valk (M 06 - 1136 5624)

Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland
Postbus 29773, 2502 LT Den Haag
Bezoekadres : Bezuidenhoutseweg 225
2595 AL Den Haag
T : 070 - 33 82 700
F : 070 - 33 82 710
E : secretariaat@lto.nl
I : www.lto.nl