Waterschap Aa en Maas

Venhorst-Boekel nader onderzocht

Verontreiniging watergang Venhorst-Boekel nader onderzocht

Publicatiedatum : 6 maart 2009

Begin deze week al constateerde waterschap Aa en Maas een vetdrijflaag op het water van een sloot die van Venhorst naar Boekel loopt. In eerste instantie werd geen oorzaak gevonden. Na een nieuwe melding op 4 maart jl. is opnieuw een onderzoek opgestart. Naar alle waarschijnlijkheid is de vervuiler nu achterhaald. De vetlaag wordt momenteel verwijderd.

Het gaat om ongeveer 1 kuub vet, verspreid over een lengte van ruim 4 kilometer. Op een punt stroopt de vetlaag op tot wel 50 meter lang en ruim 2 cm dik, over de volle breedte van de watergang. Op dit moment wordt de vetlaag met zuigwagens opgeruimd. Daarmee zal de grootste bulk vet verwijderd kunnen worden. Om al het vet weg te krijgen, zal dit naar verwachting over enkele dagen herhaald moeten worden.

Geen zichtbare milieuschade
De vervuiling heeft momenteel geen zichtbare schade voor het milieu opgeleverd. Wel is een dergelijke vetlaag slecht voor het zuurstofgehalte van het water. Echter gezien de huidige buitentemperatuur zal dit vermoedelijk niet tot vissterfte leiden. Ook is het slecht voor eventuele watervogels die met het water in contact komen. Om de vetlaag zo effectief mogelijk te kunnen verwijderen, is het water gebaat bij zo min mogelijk doorstroming. Op die manier komt al het vet zo snel mogelijk boven drijven en kan het verwijderd worden.

Waterschap Aa en Maas zal conform zijn handhavingstrategie optreden. Tegen de vervuiler zal proces-verbaal worden opgemaakt.