Gemeente Gilze en Rijen

81% voldoet aan vastgestelde ambitie

Resultaten kwaliteitsmetingen openbare ruimte bekend

De gemeente Gilze en Rijen gaat zich de komende jaren meer richten op het onderhouden en verfraaien van de centrumgebieden. Hierdoor voldoen de centrumgebieden binnenkort aan de gestelde hoge kwaliteitsambities voor de openbare ruimte.

Bij openbare ruimte moet u bijvoorbeeld denken aan straten, pleinen en plantsoenen. De gemeente bepaalt voor de openbare ruimte aan welke kwaliteitsambities ze dient te voldoen. Hiervoor is door de gemeenteraad het Integraal Kwaliteitsplan Beheer Openbare Ruimte (IBOR) vastgesteld. Dit plan is tot stand gekomen in samenwerking met vertegenwoordigers van buurtverenigingen, bestuurders en ambtenaren. Verschillende plekken zijn vervolgens grondig aangepakt.

Diverse kwaliteitsmetingen
De gemeente Gilze en Rijen liet regelmatig metingen uitvoeren. Er zijn op tachtig plekken in de gemeente kwaliteitsmetingen uitgevoerd tijdens twee rondes in oktober 2007 en april 2008. Deze plekken zijn gelijkmatig verdeeld over de gemeente. De metingen vonden bijvoorbeeld plaats in woongebieden, centra, hoofdwegen, groengebieden en bedrijventerreinen.

Resultaten van de metingen
De resultaten van de metingen zijn vergeleken met de ambities die zijn beschreven in het beeldkwaliteitsplan openbare ruimte. Uit de resultaten van de uitgevoerde kwaliteitsmetingen blijkt dat 81% van de plekken waar gemeten is voldoet aan de vastgestelde ambitie.

Hier volgen de belangrijkste bevindingen van de uitgevoerde metingen:


* de buitengebieden voldoen aan de vastgestelde ambitie;


*

de beeldkwaliteit van woongebieden, parken, industrieterreinen en langs hoofdwegen voldoen meestal aan de vastgestelde ambities. Af en toe laat de kwaliteit iets te wensen over, zoals wortelopdrukken onder de bestratingen; aan de speelvoorzieningen in de woonwijken zal nog meer aandacht naar uit moeten gaan. Hierbij gaat het om schilderwerk en herstel van kleine schades;


*

de beeldkwaliteit in de centrumgebieden kan beter. Zo is er op sommige plaatsen vervuiling, graffiti op straatmeubilair en schade door voertuigen aan hagen.

Meer informatie?
Bent u benieuwd naar het Integraal Kwaliteitsplan Beheer Openbare Ruimte en/of de Schouwrapportage Gilze en Rijen? Exemplaren hiervan liggen de komende weken ter inzage bij de Gemeentebalie in Rijen.