Gemeente Lelystad

G27: blijven inzetten op stedelijke vernieuwing

De G27, waaronder ook Lelystad, en nog 4 aangesloten gemeenten pleiten voor blijvende en - juist nu- versnelde investeringen in stedelijke vernieuwing.

Daarvoor is donderdag 5 maart aan minister Eberhard van der Laan van Wonen, Wijken en Integratie een stedelijk investeringsbod overhandigd. Namens de gemeente Lelystad was wethouder Jop Fackeldey aanwezig. Hij is lid van de Taskforce Kredietcrisis van de G27.

Investeringsprojecten

Onder de titel Kredietcrisis en Stedelijke investeringsopgave 2010-2020 G27+ doen de betrokken gemeenten een groot aantal voorstellen voor stedelijke vernieuwing, woningbouw en infrastructuur. In totaal gaat het om stedelijke investeringsprojecten voor een bedrag van 39 miljard euro in de periode 2010-2020 en 19,5 miljard euro in de periode 2010-2015.

Van het Rijk wordt een bijdrage gevraagd van 488 miljoen per jaar. De investeringsvoorstellen leveren 353.000 arbeidsjaren op in tien jaar. De plannen van de G27 zijn opgesteld om een bijdrage te leveren aan de bestrijding van de economische recessie.

Lelystadse investeringen

De Lelystadse inbreng in het investeringsbod van de G27 + bevat onder andere:

* de ontwikkeling van het Stadshart

* renovatie van het Stadhuis

* ontwikkeling van de kust

* investeringen in Lelystad Zuid, het nieuwe stadsdeel Warande: hoofdinfrastructuur, spoorwegstation, transferium, 3e afslag vanaf A6

* bereikbaarheid en ontwikkeling Lelystad Airport
* gebiedsontwikkeling Larserknoop (tussen A6 en luchthaven)
* herstructurering van woonwijken + opstellen en uitvoering van wijkontwikkelingsplannen

* investeringen in particuliere woningverbetering
* aanleg N 23 (Dronten- Lelystad-Enkhuizen)
* binnenhavenontwikkeling Flevokust

* ontwikkeling van multifunctionele accommodaties (MFAs)
* recreatieve en toeristische ontwikkeling (o.a. Oostvaardersland, Natuuractiviteitencentrum)

* versterking stedelijke onderwijsstructuur (opleidingen hoger onderwijs)

Deze reeds lopende projecten kunnen met rijkssteun een extra impuls en een versnelling krijgen, waarmee tevens op korte termijn tegenwicht wordt geboden tegen de heersende recessie.

Steun particuliere woningmarkt

Voor Lelystad als groeigemeente zijn twee landelijk door te voeren maatregelen erg belangrijk:

* grootschalige particuliere woningverbetering gecombineerd met een investering in duurzaamheid; voorkomen moet worden dat mensen afhaken omdat ze het noodzakelijke onderhoud niet kunnen betalen waardoor wijken en woonbuurten verloederen;
* het instellen van een particulier garantiefonds en een inkoopfonds; het eerste fonds staat garant voor geld dat de hypotheekvrager tekort komt vanwege de strengere eisen van de banken; het inkoopfonds is bedoeld om dubbele woonlasten te voorkomen en de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen.
---