Gemeente Sneek


is er

Het Burgerjaarverslag 2008 is er

Voorpagina burgerjaarverslag 2008 Het Burgerjaarverslag 2008 is donderdag 5 maart als bijlage van de huis-aan-huis editie van het Sneeker Nieuwsblad verspreid.

In het verslag dat burgemeester drs. A.A.M. Brok jaarlijks in maart uitbrengt, is bijvoorbeeld te lezen dat inwoners van de gemeente Sneek zeer tevreden zijn over de voorzieningen in de eigen buurt. Ook zijn ze prima te spreken over het onderhoud aan wegen en fietspaden, speelmogelijkheden voor kinderen, groenonderhoud en het ophalen van huisvuil. De waardering voor sociale veiligheid is gestegen van 83 procent in 2007 naar 87 procent vorig jaar.

Kwaliteitsonderzoek
De cijfers maken deel uit van het jaarlijkse representatieve onderzoek naar de kwaliteit van de dienstverlening van de gemeente Sneek. Een paar honderd inwoners hebben hun mening hierover kunnen geven. Uit dit onderzoek kwam opnieuw naar voren dat de Snekers over het algemeen zeer tevreden zijn met de dienstverlening van de gemeente. De tevredenheid over de snelheid, deskundigheid en vriendelijkheid waarmee inwoners worden geholpen blijft hoog. Het kwaliteitsonderzoek is gehouden door onderzoeksbureau I&O Research uit Enschede.

Daarnaast is er veel cijfermatig en feitelijk materiaal vanuit de gemeentelijke organisatie in het Burgerjaarverslag 2008 verwerkt, zoals het aantal gesloten huwelijken en geregistreerde partnerschappen, het aantal inwoners van de gemeente en gegevens over koninklijke onderscheidingen en dergelijke.

* Heeft u geen burgerjaarverslag ontvangen, dan kunt contact opnemen met de afdeling Communicatie van de gemeente Sneek op (0515) 485 373 of communicatie@sneek.nl

25 jaar dorpen in de gemeente Sneek
Dit jaar is extra aandacht geschonken aan de mening van de inwoners van Loënga, Offingawier en Ysbrechtum. Deze drie dorpen maken in 2009 25 jaar deel uit van de gemeente Sneek. Uit het onderzoek is gebleken dat 75 procent van de ondervraagden (zeer) positief is over de toekomstige gemeentelijke herindeling in de Zuidwesthoek. Ook geven veel inwoners van de drie dorpen aan dat de fusie in 1984, waarbij Loënga, Offingawier, Ysbrechtum en Sneek werden samengevoegd, goed is uitgepakt. Bijna de helft van hen staan nu positiever tegenover die herindeling dan dat ze dat 25 jaar geleden deden. "Sneek denkt aan de dorpen, dat is te merken", zegt één van hen. "We zijn toch een dorp gebleven, het dorp heeft de eigen identiteit gehouden", merkte een ander op. Burgemeester drs. A.A.M. Brok is erg blij met deze uitkomsten: "Dit jout hoop foar de takomst yn de nij te foarmjen gemeente. Ik bin fan miening dat de nije gemeenteried aanst ynstekke moat op in sterk doarpebelied mei in dúdlik foech foar doarpsbelangen. Op dizze wize hâlde wy it wichtige en weardefolle kontakt tusken de doarpen en de gemeente yn stân en kinne wy wurkje oan it fierder útbouwen derfan."

Logo fusiegemeenten Herindeling
De gemeenteraad van Sneek stemde in 2008 in met een nieuwe herindeling in de Zuidwesthoek van Fryslân. Met ingang van 1 januari 2011 vormen de gemeenten Bolsward, Nijefurd, Sneek, Wûnseradiel en Wymbritseradiel samen één gemeente. Deze nieuwe gemeente moet de inwoners in het gebied ook in de toekomst optimaal kunnen bedienen. De fusiegemeente biedt een nog betere dienstverlening, efficiëntere werkwijzen en een financieel stabiele toekomst. Daarbij is oog voor de belangen van zowel het platteland, de dorpen als de steden.

Voor meer informatie over de herindeling in de Zuidwesthoek, zie www.fusiesudwestfryslan.nl/

De houten brug en het theater
In 2008 heeft de waterpoort, hét symbool van Sneek, er een concurrent bij gekregen. Een nieuwe blikvanger om trots op te zijn: de nieuwe brug aan de Akkerwinde over de rijksweg A7. Het is een opvallende, moderne houten constructie die met oude technieken en puur vakmanschap gebouwd is. Een groot aantal van de ondervraagde inwoners noemen deze brug als één van de zaken waarop ze trots zijn in de gemeente Sneek. Ook de aantrekkelijke en gezellige binnenstad scoort hoog bij de inwoners. Natuurlijk doen ook de waterpoort en de Sneekweek het goed. Daarnaast worden ook het voorzieningenniveau en de ambitie van Sneek genoemd. Zo'n zestig procent van de inwoners geeft aan (zeer) positief te zijn over de komst van het nieuwe theater in Sneek. Het theater versterkt het Cultureel Kwartier Sneek dat reeds de Noorderkerk, Het Bolwerk, de Martinikerk en de bibliotheek omvat.

Op pagina 10 van het burgerjaarverslag staat een fout. In het In memoriam voor oud-wethouder mevrouw De Graaff-Nauta wordt haar man de heer Nauta genoemd. Dit moet natuurlijk de heer De Graaff zijn. De gemeente heeft contact gehad met de heer De Graaff hierover en excuses aangeboden.

Burgerontbijt
Op zaterdagochtend 7 maart schuiven zo'n honderd inwoners die hebben meegewerkt aan het onderzoek van I&O Research met de burgemeester aan bij het jaarlijkse burgerontbijt.