ABVAKABO FNV

Spannende tijden voor cao Ziekenhuizen

Het overleg tussen werkgevers en werknemersorganisaties is op 4 maart jl. dan echt van start gegaan. Tijdens het eerste cao-overleg is vooral gesproken over het zogeheten levensfaseverlofmodel, zoals overeengekomen bij het bereiken van het vorige cao-resultaat in mei 2008. Onder begeleiding van PGGM heeft in de voorbije maanden voorbereidend overleg plaatsgehad. Hierbij is gesproken over de mogelijkheid om de huidige ontziebepalingen (leeftijdsdagen en 55+-dagen) om te zetten in een meer levensfasebestendig beleid.

In tegenstelling tot het voorbereidend overleg zet de NVZ bij de start van de onderhandelingen hard het mes in de huidige cao-regelingen. Het meest in het oog springende element betreft het schrappen van de bepalingen dat werknemers vanaf 55 jaar geen avond-, nacht- en weekenddiensten meer hoeven te draaien. Werknemersorganisaties ABVAKABO FNV, FBZ, NU'91 en De Unie Zorg &Welzijn ervaren deze opstelling als teleurstellend. Zij willen met hun afspraken zo dicht mogelijk blijven bij de huidige ontziebepalingen, vooral voor hen die daar dicht tegenaan zitten.

De overige punten waar de werknemersorganisaties mee kwamen tijdens het overleg zijn: 3,5% loonstijging, het uitbouwen van de eindejaaruitkering naar het niveau van een dertiende maand, ophogen van een aantal cao-vergoedingen, en het voorstel dat de leden van de Raad van Bestuur zich conformeren aan de maximale loonstijging zoals wordt overeengekomen bij deze cao. Andere onderwerpen uit de gezamenlijke inzetbrief betreffen zaken als wetgeving en sociale zekerheid, persoonlijke ontwikkeling, afspraken voor studenten, stagiaires en leerlingen, arbeidstijden en sociaal plan. Verder vinden wij dat de afspraken die wij maken moeten gelden voor alle werknemers die activiteiten verrichten zoals die binnen een ziekenhuis worden verricht.

Het volgende overleg is voorzien op 19 maart a.s. Wij verwachten nog zeer spannende onderhandelingen, waarbij wij de belangen - nu en in de toekomst - van werknemers in de ziekenhuizen scherp in het oog houden.