DBC Onderhoud

Motie Gerven
05-03-2009 15:45

Motie Gerven Twee scenarioâs voor de integratie van deeldeclaraties in de DBC-systematiek van de ggz liggen ter besluitvorming in maart 2009 voor.

Naar aanleiding van de liquiditeitsproblemen die vrijgevestigde aanbieders in de ggz in 2008 hebben ondervonden, is door SP kamerlid Van Gerven in het VAO van 3 juli 2008 een motie ingediend om deel-DBCs of deeldeclaraties mogelijk te maken. Dit is ook in het Algemeen Overleg Zvw van 27 november 2008 aan de orde geweest. In opdracht van het ministerie van VWS onderzoekt DBC-Onderhoud oplossingen die passen binnen het systeem en die zo min mogelijk extra administratieve lasten met zich mee brengen. In eerste
instantie heeft dit geresulteerd in vijf mogelijke varianten. Dit is nu teruggebracht naar twee scenario's die op technische haalbaarheid, stabiliteit en inpassing in het DBC-systeem van de ggz worden onderzocht.

De bevindingen zullen in maart 2009 ter definitieve besluitvorming worden voorgelegd. De aanleiding van de motie Gerven, de acute financiële problemen van met name vrijgevestigde ggz-aanbieders, is voor een belangrijk deel opgevangen door bevoorschotting van alle zorgverzekeraars.

Klik hier voor de planning curatieve zorg van het ministerie van VWS, waar de voortgang rondom de motie Gerven beschreven staat.