Leefbaar Rotterdam


vrijdag, maart 06, 2009

Oproepen gecertificeerde inburgeraars

Aan: Het college van Burgemeester en Wethouders Stadhuis Rotterdam
Coolsingel 40
3011 AD Rotterdam

Rotterdam, 5 maart 2009

Betreft: schriftelijke vragen ter schriftelijke beantwoording Onderwerp: Oproepen gecertificeerde inburgeraars

Geacht College,

Het centraal inburgeringsloket van de Gemeente Rotterdam bepaalt of iemand inburgeringsplichtig is. Brieven met deze strekking worden verstuurd aan mensen, met de uitnodiging om op gesprek te komen. Hierbij gevoegd is de boodschap dat bij niet verschijnen een boete volgt. Een prima boodschap, waar Leefbaar Rotterdam de afgelopen twee jaar op heeft aangedrongen.

Maar naar het blijkt gaan deze brieven ook naar diegenen die onder de WIN (Wet Inburgering Nieuwkomers) hebben deelgenomen aan het inburgeringsprogramma en daarmee voldaan hebben aan de verplichtingen in het kader van deze wet. Deze mensen hebben aan hun inburgeringsplicht voldaan en dit afgerond met certificaten. De kosten van de inburgering heeft men zelf betaald, daarnaast hebben veel mensen ook nog eens vervolgcursussen gevolgd, die ook door hen zelf betaald zijn. Als iemand in 2003 zijn rijbewijs heeft behaald en in de tussentijd veranderen de verkeersregels is het behaalde rijbewijs nog steeds geldig. Concreet: men heeft als goede burger aan de verplichting voldaan en halverwege de wedstrijd verandert iemand de spelregels en moet je weer opnieuw beginnen.


1. Is het College het met Leefbaar Rotterdam eens dat het op zijn minst ongepast is om deze mensen die aan hun inburgeringsplicht hebben voldaan de standaardbrief te sturen met daarin het boeteverhaal? Zo nee, waarom niet? Zo ja, gaat het College dit met onmiddellijke ingang terugdraaien?

Mensen die reeds het inburgeringsprogramma hebben gevolgd vinden de brief onbegrijpelijk, zij zijn kwaad en het jaagt hen op kosten (zoals een halve vrije dag nemen of extra kinderopvang regelen). Als men bij de afspraak niet alle certificaten bij zich heeft, moet men terug komen en moet er daarna opnieuw een afspraak worden gemaakt bij een andere ambtenaar om het taalniveau te toetsen.


2. Is het College het met Leefbaar Rotterdam eens dat mensen die reeds volgens de oude regeling aan hun inburgeringsplicht hebben voldaan, niet opnieuw dienen te worden opgeroepen teneinde te bepalen of deze mensen inburgeringsplichtig zijn? Zo nee, waarom niet?

De systemen van het centraal inburgeringsloket en van de ROCs schijnen niet aan elkaar te zijn gekoppeld.


3. Is het College het met Leefbaar Rotterdam eens dat informatie volgens het oude systeem, met de wettelijke eisen van toen en de behaalde certificaten, naast het nieuwe systeem gelegd moet worden om zo de mensen uit te filteren die niet meer hoeven te worden opgeroepen? Zo nee, waarom niet?


4. Is het College het met Leefbaar Rotterdam eens als dit een structueel probleem is, dit per direct opgelost moet worden? Zo nee, waarom niet?


5. Is het College het met Leefbaar Rotterdam eens dat de focus v.w.b. het inburgeringsbeleid moet liggen op oudkomers die de Nederlandse taal niet spreken en nog nooit een cursus hebben gevolgd? Zo nee, waarom niet?

Leefbaar Rotterdam vindt de werkwijze die nu gevolgd wordt en nog maar net een paar maanden in werking is, een verspilling van duizenden euros en een bron van bureaucratie en ergernis bij mensen.


6. Wat vindt het College hier van?

Met vriendelijke groet,

Anita Fähmel