Wageningen Universiteit en Researchcentrum agenda > nieuws > de marke bemest op maat met dierlijke mest De Marke bemest op maat met dierlijke mest Agenda Nieuwsbrieven Persvoorlichting

6 mrt 2009

Onderdeel: Animal Sciences Group

Afgelopen winter is op De Marke ruim 1000 kuub drijfmest gescheiden in een dikke en dunne fractie. Hiermee beschikt De Marke dit bemestingsseizoen over drie soorten dierlijke rundveemest. Doel van de mestscheiding op De Marke is om de gewassen optimaal te voorzien van stikstof en fosfaat met alleen dierlijke mest. Onlangs zijn we gestart met het aanwenden van de dikke- en dunne fractie en de drijfmest. Daarmee doen we ervaring op met de aanwending en verdeling van de mestsoorten en onderzoeken we het effect op de benutting van stikstof en fosfaat.

Op De Marke berekenen we met een rekenmodule voor elk perceel de stikstof en fosfaatbehoefte. De module houdt rekening met de gewassoort, de fosfaattoestand, de stikstofmineralisatie, de hoeveelheid weidemest die het perceel krijgt en de stikstoflevering door klaver. Daarna berekent de module per perceel de gewenste hoeveelheid drijfmest en de hoeveelheid dunne of dikke fractie. Een perceel dat in verhouding tot fosfaat veel stikstof nodig heeft, krijgt vooral dunne fractie en een perceel dat in verhouding tot fosfaat weinig stikstof nodig heeft krijgt vooral dikke fractie. Dit vullen we aan met drijfmest tot in de stikstof- en fosfaatbehoefte is voorzien. Afhankelijk van de beschikbaarheid van elk van deze drie mestsoorten wordt een bemestingsplan opgesteld.

Door de mestscheiding ontstaan twee producten die beide een andere stikstof-fosfaatverhouding hebben dan drijfmest. Hiermee kan afzonderlijk van elkaar de stikstof- en fosfaataanvoer naar elk perceel gestuurd worden. In drijfmest geef je bij een bepaalde hoeveelheid stikstof ook altijd een vaste hoeveelheid fosfaat. Op percelen met een hoge fosfaattoestand waar een gewas wordt geteeld met een hoge stikstofbehoefte, geef je dan algauw te veel fosfaat gegeven. Op deze percelen kun je de bemesting beter met dunne fractie uitvoeren, zodat je wel voldoende stikstof geeft en er minder fosfaat. Deze fosfaat kun je dan toedienen op percelen met een lage fosfaattoestand en/of gewassen met een hoge fosfaatbehoefte.

Â

Contact
Gerjan Hilhorst
Tel. 0575 - 467 323