Partij voor de Vrijheid (PVV)

Pensioenen niet korten
vrijdag 06 maart 2009
PVV-tweede Kamerlid Teun Van Dijk heeft gisteren tijdens het spoeddebat pensioenen duidelijk gemaakt dat wat de PVV betreft het korten van pensioenuitkering totaal niet aan de orde is. Het is al te triest voor woorden dat pensioenuitkeringen nu bevroren worden, maar afstempelen gaat de PVV 3 bruggen te ver! Namens de PVV roept Teun van Dijck de minister op om de pensioenfondsen de echte lucht te geven die ze verdienen en draconische maatregelen pas na 3 jaar te overwegen. Dit brengt de noodzakelijke rust en wekt vertrouwen.

Spoeddebat pensioenen
Datum: 5 maart 2009
Teun van Dijck (PVV)

Voor een pensioen heb je je hele leven gewerkt, daar moet je van op aan kunnen. Het is geen belegging, het is je pensioen. Dan vermijdt je risico's en ga je op zeker. Een waardevast pensioen wordt dan ook als een recht beleefd door gepensioneerden. Nu is gebleken dat het Nederlands pensioen helemaal geen enkele garantie biedt. Ook de pensioenfondsen hebben onverantwoorde risico's genomen en gespeculeerd met pensioengeld.

Nu kampen de pensioenfondsen met lage dekkingsgraden die worden veroorzaakt door het slechte beursklimaat en de lage rente. Met de huidige stand kunnen problemen ontstaan met de pensioenuitkering over 30 jaar. Maar we mogen er toch vanuit gaan dat deze crisis geen 30 jaar gaat duren!

Deze crisis vereist een bepaalde coulance om te voorkomen dat de crisis niet wordt verergerd door onnodige maatregelen. Het is daarom een goede zaak dat de minister de hersteltermijn heeft verlengd van 3 naar 5 jaar. Dit geeft de pensioenfondsen een beetje lucht. Maar Minister Donner zou Minister Donner niet zijn, als hij deze geste niet gelijk de nek om zou draaien met voorwaarden. Eerst laat hij de teugels een beetje vieren om ze daarna gelijk weer des te harder aan te trekken.

Het pensioenfonds moet namelijk van te voren aangeven welke noodmaatregelen genomen worden indien herstel, zoals veronderstelt in het herstelplan, uitblijft. Dit betekent dat al na 1 jaar de pensioenen kunnen worden gekort. Dit is pure bangmakerij en dat moeten we juist nu zien te voorkomen.

Voor de PVV is het korten van pensioenuitkering totaal niet aan de orde! Het is al te triest voor woorden dat pensioenuitkeringen nu bevroren worden, maar afstempelen gaat ons 3 bruggen te ver!

De PVV wil de minister oproepen om de pensioenfondsen de echte lucht te geven die ze verdienen en draconische maatregelen pas na 3 jaar te overwegen. Dit brengt de noodzakelijke rust en wekt vertrouwen.

Tot slot nog iets over de rekenrente.
Voor de berekening van de dekkingsgraad moeten Pensioenfondsen werken met de marktrente (swap rente). Maar we weten allemaal dat deze momenteel heel laag en zeer volatiel is. Hoe realistisch is het om deze rente als discontovoet te gebruiken voor toekomstige verplichtingen. Is het niet veel realistischer en betrouwbaarder om net als de Nederlandse Staat zelf, uit te gaan van de rente op Staatsobligaties. Dit komt zowel de dekkingsgraad als het vertrouwen in ons Nederlandse pensioenstelsel ten goede.
Gaarne een reactie!

Motie

De Kamer,
gehoord de beraadslaging,
verzoekt de regering om het mogelijk te maken dat pensioenfondsen het besluit om pensioenpremies te verhogen en/of pensioenuitkeringen te verlagen uit kunnen stellen tot na een periode van 3 jaar, en gaat over tot de orde van de dag.

Van Dijck