Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 6 maart 2009

Kenmerk 038

Wethouder vraagt Amsterdammers ideeën voor de toekomst van Amsterdam

Op www.binnen30minuten.nl kunnen inwoners het komende jaar in vragenronden van drie keer tien minuten hun ideeën geven over de (ruimtelijke) toekomst van de stad. Gisteravond gaven 100 Amsterdammers de aftrap. Ze bespraken met wethouder Maarten van Poelgeest (Ruimtelijke Ordening) hun gedachten hierover. De wens van de wethouder zelf was `een drukke, gastvrije, duurzame stad'. Kansen voor alle Amsterdammers en duurzaamheid gaf hij aan als twee belangrijke thema's. De wethouder wees ook op het toenemende aantal inwoners en de behoefte aan 70.000 extra woningen. Van Poelgeest riep alle Amsterdammers op om over de toekomst van Amsterdam mee te denken en hun wensen kenbaar te maken.

Aanleiding is de nieuwe structuurvisie waaraan de gemeente nu werkt. Dat is een langetermijnvisie op de ruimtelijke ontwikkeling tot 2040. De structuurvisie gaat over vragen als: hoe kunnen we extra woningen, bedrijven, hotels, groen en recreatie inpassen in de stad? Welke ruimte hebben we nodig om een duurzame stad te worden? Aanwezigen gisteravond noemden onder meer voldoende leefruimte voor kinderen, goede woonmilieus voor ouderen, veiligheid en een goede ontwikkeling van de Zuidas als belangrijke punten. De website www.binnen30minuten.nl biedt vanaf nu de mogelijkheid voor alle Amsterdammers om hun idee over de toekomst te laten weten. Eerder deze week werd het startsein gegeven voor de studentenontwerpwedstrijd die bij de structuurvisie hoort. 250 Studenten van zeven onderwijsinstellingen op MBO-, HBO- en universitair niveau ontwerpen hun visie op Amsterdam in de toekomst vanuit hun eigen studierichting. De inzendingen worden in september tentoongesteld en een jury onder leiding van wethouder Van Poelgeest zal ze beoordelen.

Het vervolg
Eind vorig jaar is al over de structuurvisie gesproken met maatschappelijke organisaties, stadsdelen, buurgemeenten en bedrijven. Verslagen hiervan zijn te vinden op: www.dro.amsterdam.nl/structuurvisie. Alle ideeën en uitdagingen die worden verzameld zijn input voor de `Concept Ontwerp Structuurvisie', die eind 2009 verschijnt. Hierop volgt een consultatieronde. In 2010 moet de structuurvisie van kracht worden. In mei verschijnt eerst nog de `Pijlernotitie' (werktitel). Daarin worden de hoofdpunten van de ruimtelijke opgaven en de belangrijkste keuzevraagstukken voor de stad beschreven.

Pb-038



Gemeente Amsterdam