Gemeente Coevorden

`Sporen naar de toekomst' biedt unieke kansen voor Coevorden

In Coevorden ontstaan unieke kansen voor de herontwikkeling van het stationsgebied en Coevorden-Zuid door het beschikbaar komen van 36 miljoen euro aan RSP-gelden (Regio Specifiek Pakket). Het college van B en W heeft onder de titel `Sporen naar de toekomst' een notitie opgesteld waarin zij de kansen schetst. De verbetering van de bereikbaarheid van Coevorden, de ruimte voor economische groei én de wenselijke vernieuwingen in de stad zijn hierin de belangrijkste pijlers. Wil de gemeente Coevorden gebruik maken van het beschikbare RSP-geld van 36 miljoen euro, dan is een co-financiering van 7,55 miljoen verplicht. Het college stelt aan de raad voor om in te stemmen met de startnotitie `Sporen naar de toekomst' en samen met provincie de haalbaarheid hiervan te onderzoeken.

Het convenant Regio Specifiek Pakket is opgesteld als gevolg van het niet doorgaan van de Zuiderzeelijn. Het gereserveerde geld voor dit project komt vrij voor de verbetering van de bereikbaarheid en de ruimtelijke structuur in Noord-Nederland. Om voor een deel van dit geld in aanmerking te komen hebben de gemeente Coevorden en de provincie Drenthe samen de startnotitie `Sporen naar de toekomst' opgesteld. Hoofdlijn van deze notitie is een verkenning van de mogelijkheden om de toegang tot het Europark per spoor te verbeteren, wat flinke consequenties heeft voor het rangeerterrein bij het NS-station in Coevorden. Voor het stationsgebied en de nabije omgeving daarvan ontstaan hierdoor nieuwe mogelijkheden. Naast de invulling van de plannen voor de RSP-gelden onderzoekt Coevorden de mogelijkheid voor verbetering van de bedrijventerreinen ten zuidwesten van onze stad en van de westelijke ontsluiting van het centrum. Daarbij wordt onder meer gekeken naar de mogelijkheden voor verdubbeling van de N34, voor opwaardering van de Krimweg/Monierweg en voor de realisering van de zuidelijke rondweg.

Ruimte voor lange termijn ontwikkelingen

Het beschikbare RSP-geld biedt Coevorden de mogelijkheid een Integrale Gebiedsontwikkeling voor de stationsomgeving en Coevorden-Zuid op te stellen. Door de projecten in samenhang te ontwikkelen ontstaat een sterk multiplier effect voor de stad. Kansen die het college van B en W graag wil benutten. Niet alleen wordt ruimte geschapen voor de explosief groeiende containerstroom over het spoor via de trimodale Euroterminal, ook ontstaan mogelijkheden voor de intensivering en verbetering van het personenvervoer en een aantrekkelijker stationsomgeving. Door nieuwe rangeermogelijkheden te creëren voor het goederenvervoer rond het stations Coevorden kan het rangeerterrein bij het stations goeddeels worden opgeheven en opnieuw ontwikkeld worden. Daardoor ontstaat ruimte voor een nieuwe invulling van het gehele stationsgebied. Dit past naadloos in de ontwikkelingen die in 2001 door de raad in het Wensbeeld zijn vastgesteld. Door het vrijkomen van de RSP-gelden ontstaat nu de kans om deze grootschalige ontwikkelingen, met enorme effecten op de lange termijn, op te kunnen pakken.

Enorme krachtsinspanning

Het college benadrukt dat de mogelijkheden die in de startnotitie worden geschetst, slechts denkrichtingen zijn die gezien de enorme kansen voor Coevorden ruimschoots de moeite waard zijn om verder te onderzoeken. Ook realiseert het college zich dat medewerking van andere partijen en projectontwikkelaars absoluut nodig is. Ook het beschikbaar krijgen van de nodige cofinanciering van 7,55 miljoen euro vraagt om een uiterste krachtsinspanning. De plannen passen niet binnen de huidige meerjarenraming, dus er moeten drastische keuzes gemaakt worden. In de Perspectiefnota 2009 is voor het RSP een bedrag van 100.000 euro geraamd en vanaf 2010 structureel 150.000 euro per jaar. Hierdoor is tot 2020 een investeringsbedrag van 1,6 miljoen euro beschikbaar. Om de benodigde 7,55 miljoen euro bij te kunnen dragen, moet dus nog voor 5,95 miljoen euro invulling worden gezocht.

Gemeenteraad

Burgemeester en wethouders vragen de raad nu in te stemmen met de uitgangspunten in `Sporen naar de toekomst' , de intentie uit te spreken om samen met de provincie de haalbaarheid te onderzoeken en de cofinanciering mee te nemen bij de besluitvorming over `Ruimte om te kiezen'. Tijdens de commissievergadering van maandag 16 maart wordt dit voorstel besproken en presenteert het college het rapport `Sporen naar de toekomst' aan de raad.