Tom Coronel

6 Maart 2009
Seizoenstart FIA WTCC in Curitiba

Dit weekend gaat op het Braziliaanse circuit van Curitiba het nieuwe seizoen van het FIA World Touring Car Championship van start. Het is de hoogste klasse binnen de toerwagenracerij in de wereld waarin de coureur uit Eemnes vorig jaar opzien baarde door zijn overwinning in het door hem geliefde Japan. Zeker nu het startpunt voor het seizoen 2009 in zicht komt, begint bij Coronel het bloed sneller te stromen. Ik ben helemaal klaar voor dit nieuwe avontuur in het mooie Wereldkampioenschap voor Toerwagens. We gaan samen met SEAT ons vijfde WTCC jaar in en dat is tamelijk uniek. Dit geeft ook aan dat de wederzijdse samenwerking naar volle tevredenheid is, aldus Tom Coronel

Foto: Frits van Eldik Fotografie

SEAT Nederland riep voor de technische begeleiding van de auto opnieuw de hulp in van het Spaanse SunRed team. "Het team zit letterlijk op een steenworp afstand van de SEAT fabriek in Martorell. De contacten tussen SunRed en SEAT Sport zijn dan ook goed. Bovendien wordt SunRed regelmatig door SEAT ingeschakeld om bij te springen met ontwikkelingswerk", zo verklaart Coronel. Vorig jaar was SunRed voor het eerst actief in het WTCC en had het team nog wat tijd nodig om de auto te optimaliseren. Daarnaast hadden Tom en de SunRed engineers ook een gewenningsperiode nodig. "Ik heb hiervoor voornamelijk met Nederlandse en Engelse engineers gewerkt. Dit team is 100% Spaans. De races en de kwalificatie sessies in het WTCC zijn kort en heftig. Je moet soms in een split-second een beslissing maken en dan moet je elkaar dus blind aanvoelen", aldus Tom Coronel.

Foto: Frits van Eldik Fotografie

Dit jaar zal Tom opnieuw uitkomen in een SEAT Leon TFSi, een Leon met benzine motor dus, terwijl het fabrieksteam SEAT Sport met turbodiesel motoren rijdt. Toch ziet Coronel dit niet als een nadeel. "De regelementen zijn veranderd dit jaar. De diesels mogen minder turbodruk gebruiken en de gewichtshandicap regeling is verdwenen. Hiervoor in de plaats is een regeling gekomen waarbij het extra gewicht per auto wordt bepaald en niet per team. Als bijvoorbeeld Müller en Tarquini snel zijn krijgen niet alleen zij extra gewicht, maar ook bijvoorbeeld Monteiro en Gene die met dezelfde auto rijden. Omdat wij met een ander type auto rijden wordt ons gewicht apart beoordeeld".

Foto: Frits van Eldik Fotografie

Dit jaar zal SunRed met drie auto's in het FIA WTCC aan de start komen. Naast Tom Coronel zal de Brit Tom Boardman het hele seizoen in actie komen. De derde SunRed SEAT Leon zal vanaf de race in Marrakech afwisselend worden bestuurd door winnaars van de SEAT Leon EuroCup races. De Seat Leon EuroCup wordt verreden in het bijprogramma van het FIA WTCC. Ook hier is Tom Coronel sterk bij betrokken. Tom zal dit jaar als mentor optreden van tv presentator Rob Kamphues die onder de vlag van SEAT Team Holland deel zal nemen aan de Eurocup. De auto van Kamphues zal eveneens worden ingezet door SunRed. Daarnaast is ook de tweelingbroer van Tom, Tim Coronel nog in onderhandeling om een seizoen in de SEAT Leon EuroCup te rijden. Eerder dit jaar legde Tim op Valencia al een succesvolle test af waarbij hij temidden van een aantal ervaren EuroCup coureurs de snelste tijd neerzette.

Ook dit jaar zal RTL GP weer uitgebreid aandacht besteden aan het FIA WTCC. Verslaggever Rick Winkelman en cameraman Erik van Meegen reizen mee naar alle races om exclusieve beelden te maken voor het WTCC magazine. Aanstaande zondag zal er om 14:55 al een voorbeschouwing te zien zijn op RTL7. Deze uitzending zal worden herhaald op 14 maart om 14:30. Het WTCC magazine met de actie uit Curitiba zal op 15 maart om 15:30 uitgezonden worden. De herhalingen zijn op 28 maart om 8:10 en 14:15. Uiteraard is alles ook terug te zien op de website van RTL GP. Op deze site zijn ook de korte impressies te zien die de RTL GP crew na iedere training- en racedag maakt. Voor wie niet kan wachten de live beelden van alle races zijn te zien op Eurosport tv en via de website van het FIA WTCC.