Vlaamse Overheid

rechtstreeks aangeschreven

Nieuwkomers in de Rand voor het eerst rechtstreeks aangeschreven

Frank Vandenbroucke vice-minister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Werk, Onderwijs en Vorming

vrijdag 6 maart 2009
Deze week krijgen 2387 gezinnen die in de laatste drie maanden van 2008 naar de Vlaamse Rand verhuisden, een viertalige brief en welkomstfolder in de bus. Tot nu was het moeilijk om een beeld te krijgen van de nieuwkomers die zich vestigen in de Vlaamse Rand en dus ook om gerichte acties te ondernemen. Op vraag van minister Frank Vandenbroucke, bevoegd voor de Vlaamse Rand, gaf de Commissie voor de Bescherming van de persoonlijke levenssfeer de Vlaamse Overheid machtiging om gegevens uit het rijksregister te gebruiken. Zo weten we precies waar nieuwe inwoners zich vestigen in de Rand.

"Om alle nieuwe inwoners te bereiken is het belangrijk om hen bij het eerste contact in een taal te verwelkomen die ze begrijpen. We bieden vanaf nu elke nieuwe Randinwoner een individueel welkomstpakket aan om hem of haar actief bij het leven in de Vlaamse Rand te betrekken. Anderstalige nieuwkomers maken we zo ook onmiddellijk wegwijs in hun kansen om Nederlands te leren. We maken hen duidelijk wat de Vlaamse Gemeenschap op cultureel en sociaal vlak te bieden heeft, en dat is veel. Het samenleven en de integratie in de Rand zet hierbij een nieuwe stap in de goede richting.", aldus minister Vandenbroucke.

Meer dan elders in Vlaanderen zijn anderstaligen in de Rand een heel specifieke, heterogene doelgroep. De talrijke acties rond taalpromotie, waarvoor minister Vandenbroucke sinds 2006 elk jaar 500.000 euro uittrekt, mikken op deze verschillende doelgroepen. Taalpromotie kan echter maar succesvol zijn als de Vlaamse overheid ook weet waar de nieuwe anderstalige inwoners zich vestigen.

Dankzij de inzage in het rijksregister ontvangt elk nieuw gezin onmiddellijk een viertalige welkomstbrief en de folder "Welkom in de Vlaamse Rand" (zie bijlage). De brief en folder stellen de uitgebreide brochure "Welkom in de Vlaamse Rand" kort voor en leggen uit hoe men een exemplaar in de taal van zijn/haar keuze gratis kan aanvragen. De brochure geeft een beeld van wat er allemaal te zien en te beleven valt in de Vlaamse Rand. Ze wordt verspreid in het Nederlands, Frans, Engels en Duits. Bij deze brochure ontvangt men ook gratis een Randuitcheque waarmee men zeven euro korting krijgt bij een culturele voorstelling. Voor anderstaligen is de brochure een goede start om blijvend bij het leven in de Vlaamse Rand te betrokken te worden.

Omdat sommige gemeentebesturen in de Vlaamse Rand zelf ook initiatieven nemen om hun nieuwe inwoners te verwelkomen, werden de burgemeesters op de hoogte gebracht van deze actie. We nodigen hen uit tot medewerking, zoals bv. het meeondertekenen van de welkomstbrief.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Bieke Volcke, persmedewerkster kabinet Vandenbroucke Tel: 02 552 68 07
GSM: 0477 77 64 30
Email: persdienst.vandenbroucke@vlaanderen.be