Provincie Antwerpen


06/03/2009

Antwerpse Sevesobedrijven bestrijden incidenten virtueel

Provinciegouverneur Cathy Berx organiseert Roadshow "Virtueel oefenen"

Acht chemische bedrijven uit de provincie Antwerpen zullen in de maanden maart en april het computersysteem "virtueel oefenen" gratis uittesten. De federale dienst noodplanning van de provincie Antwerpen organiseert de introductietrainingen in samenwerking met de stad Antwerpen, de stad Geel, de deelnemende Sevesobedrijven en het bedrijf E-semble. Provinciegouverneur Cathy Berx maakte de roadshow mogelijk.

Op 12 december 2008 stelde gouverneur Cathy Berx het project "virtueel oefenen" voor op het Provinciaal Instituut voor Brandweer- en Ambulanciersopleiding. Een demonstratie maakte het voor de verschillende Sevesobedrijven en hulpdiensten in de provincie Antwerpen mogelijk kennis te maken met het programma. Vanaf 9 maart kunnen de veiligheidsverantwoordelijken van Sevesobedrijven ook zelf met het computersysteem oefenen. Instructeurs zullen zeven halve dagen bij een aantal toonaangevende chemische bedrijven langsgaan om een kosteloze introductietraining te geven. Tot nu toe hebben al acht Sevesobedrijven hun deelname bevestigd. Deze zijn BASF, Bayer, Exxonmobil, Solvay, Total, Janssen Pharma Geel, BP Chembel en Exxon Meerhout.

De lesgevers zijn werkzaam binnen de verschillende diensten belast met nood- en interventieplanning in de provincie Antwerpen en werden opgeleid door E-semble. E-semble is een Nederlands bedrijf gespecialiseerd in het maken van virtual reality softwareprogramma's. Zij ontwikkelden het computersysteem "XVR" voor virtueel oefenen. Door dit programma kunnen veiligheidsdiensten van bedrijven en overheid op een realistische manier hun methoden van incidentbeheer oefenen en evalueren.

Een belangrijk pluspunt is dat men hulpdiensten kan trainen zonder de operationele processen te hinderen of delen van een Sevesobedrijf af te sluiten. Om het geheel nog realistischer te maken, kunnen bedrijven zelfs hun hele site laten namaken in 3D. Veiligheidsverantwoordelijken of bedrijfsbrandweer krijgen dan de mogelijkheid om in een virtuele simulatie van hun eigen bedrijf rond te lopen.

Het project "Virtueel oefenen" werd gefinancierd met gelden uit het Sevesofonds. Dit fonds bestaat uit de jaarlijkse bijdragen van de verschillende Sevesobedrijven en wordt door de gouverneur beheerd. Behalve middelen voor de hulpdiensten, worden hieruit ook projecten gefinancierd die het beheer van noodsituaties ondersteunen. Een goede voorbereiding op noodsituaties stopt immers niet bij het opmaken van nood- en interventieplannen. Deze plannen moeten ook bijgestuurd worden als tijdens een reële situatie of oefening blijkt dat dit nodig is. Het nut van virtueel oefenen is ook voor gouverneur Cathy Berx duidelijk: "Rampoefeningen zijn onmisbaar en noodzakelijk: mensen leren mekaar kennen en waarderen, raken op mekaar ingespeeld én vertrouwd met de meest diverse rampscenario's en mogelijke oplossingen. Virtuele oefeningen maakt nog veelvuldiger oefenen mogelijk."

Perscontact:

Hilde Verhelst
persattaché provincie Antwerpen

hilde.verhelst@admin.provant.be

tel. 03 240 51 49, gsm 0473 70 78 10

Indien u graag een sessie bijwoont, gelieve mij dan vooraf te contacteren. De eeste sessies zijn al nu maandag 9 maart gepland in de voormiddag bij BASF en in de namiddag bij BAYER. Andere reeds vastgelegde data zijn: 23 maart en 2 april.