Partij van de Arbeid

Den Haag, 6 maart 2009

Aanvullende vragen van de leden Waalkens en Boelhouwer (beiden PvdA) aan de Ministers van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordeningen en Milieu en van Landbouw Natuurbeheer en Voedselkwaliteit over ruilverkaveling Marsbroek-Hoonhorst


* Kent u de uitzending van Netwerk van 3 maart j.l. "Pros uit boer zoekt vrouw belazerd na ruilverkaveling"? http://www.netwerk.tv/uitzending/2009-03-03/pros-uit-boer-zoekt-vrouw-belazerd-na-ruilverkaveling


* Waarom is in deze ruilverkaveling geen gebruik gemaakt van een schone-grond-verklaring? Hoe zit dit met andere ruilverkavelingen?


* Klopt het dat Dienst Landelijk Gebied (DLG) de vorige eigenaar van de grond opdracht heeft gegeven asbest van het land van de heer Veldman te verwijderen zonder diens toestemming?


* Kosten van sanering zouden vanuit het principe de vervuiler betaalt verhaald moeten worden op de veroorzaker, de vorige gebruiker/eigenaar van de grond. Gebeurt dit in ruilverkavelingen? Zo neen, waarom niet?


* Hoeveel van de gronden in het huidige bezit van DLG/ Bureau Beheer Landbouwgronden (BBL), ruilverkavelingen, maar ook ruilgronden in het kader van de EHS, zijn vervuild met asbest?


* Informeert DLG de VROM-inspectie als bij bodemonderzoek asbest wordt aangetroffen, zodat zij handhavend op kan treden? Zo neen, waarom niet?


* Is de minister van LNV met ons van mening dat, indien er in de ruilverkaveling moedwillig vervuilde grond is doorgeleverd aan de heer Veldman, een vergoeding voor geleden schade moet worden uitbetaald? Is zij bereid vaart te zetten achter een voor alle partijen bevredigende beëindiging van dit debacle?

PvdA-Voorlichting
Plein 2
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag
Tel 070 - 318 2694/Fax 070 - 318 2800