Gemeente Winterswijk


Raad om beslissing gevraagd bij bestemmingsplanprocedure Rondweg Oeding

5 maart 2009

Winterswijk - Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om de bestemmingsplanprocedure voor de aanleg van een deel van de rondweg om Oeding door de provincie te laten uitvoeren via de opzet van een provinciaal inpassingsplan. De provincie heeft aan de gemeente gevraagd hierover een standpunt in te nemen. De raad zal hierover in de vergadering van maart een beslissing nemen.

In 1995 heeft de raad in beginsel zijn medewerking toegezegd om een bestemmingsplan in procedure te brengen om over Winterswijks grondgebied een klein gedeelte van een rondweg om Oeding aan te leggen. Hiervoor is destijds een voorbereidingsbesluit genomen. In 2006 hebben de gemeente, de provincie en de Duitse overheid een Staatsvertrag ondertekend, waarin deze toezegging en de bijbehorende samenwerking specifieker vorm kreeg. In dit convenant staat dat de gemeente het bestemmingsplan in procedure gaat brengen. De provincie neemt daarbij als wegbeheerder alle overige werkzaamheden op zich.

Bestemmingsplanprocedure door provincie
Met de nieuwe Wet ruimtelijke ordening geldt een aantal nieuwe regels op het gebied van bestemmingsplanprocedures. Met het oog op deze nieuwe wetgeving is het college van oordeel dat de uitvoering van de bestemmingsplanprocedure voor de rondweg een provinciale taak vormt. De nieuwe Wet ruimtelijke ordening staat de provincie namelijk toe om een zogenaamd inpassingsplan te ontwikkelen. Dit kan beschouwd worden als een provinciale bestemmingsplanprocedure. Eerder lag de procedure voor bestemmingsplannen in alle gevallen bij gemeenten. Bij het inpassingsplan behoudt de gemeenteraad haar invloed vanuit de hoorplicht, die in de wet verankerd is. De gemeenteraad heeft dan als belanghebbende partij invloed op het provinciale besluitvormingsproces.

Argumenten
Het college ziet de rol voor de provincie met name weggelegd omdat de geplande rondweg na de aanleg zal aansluiten op de huidige Kottenseweg (N319). Deze weg valt nu al onder beheer van de provincie. Verder gelden er praktische redenen, omdat de provincie het project voor een belangrijk deel nu al uitvoert.