Exposé brengt beursorganisatoren en hallenexploitanten in beeld

06/03/2009 14:33

EXPO-ID

Zopas stelden auteurs Gerard van Os en Christophe Landuyt hun jongste publicatie voor. "Exposé. Beursorganisatoren en hallenexploitanten in woord en beeld" schetst in bijna 200 pagina's een portret van de sector beurzen & tentoonstellingen in België van 1959 tot nu aan de hand van interviews met 29 personaliteiten die het medium mee gestalte gegeven hebben of nog steeds geven. Het eerste exemplaar werd in ontvangst genomen door Georges de Vestel, stichter en bezieler van Batibouw.

In 2009 vieren twee belangrijke Belgische beurzen hun vijftigste editie: Batibouw in het voorjaar en Agribex in het najaar. Het geeft aan welke rol de nasleep van Expo '58 gespeeld heeft als scharniermoment voor de ontwikkeling van het medium beurzen & tentoonstellingen in België. Auteurs Gerard van Os en Christophe Landuyt kozen 1959 als ijkpunt en gingen op zoek naar mensen die in de daar op volgende vijf decennia mee het landschap zouden bepalen.

Gerard van Os: "Uiteraard bestonden er ook voor 1959 al een aantal beurzen, - denk aan het Autosalon en een aantal handelsbeurzen - maar pas na afloop van de Wereldtentoonstelling zie je twee parallelle ontwikkelingen: het ontstaan van aangepaste infrastructuur in de hoofdstad en in de belangrijkste provinciesteden; en het ontstaan van vak- en publieksbeurzen die niet langer op de leest van een 'klassieke' handelsbeurs geschoeid zijn en waarvoor het initiatief niet langer bij overheidsinstanties ligt. We zijn op zoek gegaan naar mensen die vanaf dat moment een bepalende rol gespeeld hebben, hetzij bij de exploitatie en ontwikkeling van infrastructuur, hetzij bij de lancering van (nieuwe) beursconcepten. Uiteindelijk hebben we voor elk decennium de tenoren gevonden en aan de tand gevoeld."

Rijkgeschakeerd

Exposé is een tweetalige publicatie met bijdragen in het Nederlands en het Frans. Van de 29 geportretteerde personaliteiten zijn er zeven actief in Vlaanderen, zeven in Brussel, zes in Wallonië en twee in het buitenland. Zeven geportretteerden genieten ondertussen van hun pensioen.

Christophe Landuyt: "De selectie is in alle opzichten willekeurig geweest: het ene interview wees de weg naar weer een andere figuur. Alles samen is Exposé een goede staalkaart van hoe de branche in België en het Groot-Hertogdom eruitziet, wie de mannen en vrouwen zijn die beurzen organiseren, hoe ze tegen het medium aankijken en hoe ze met diverse groepen stakeholders omgaan. Tegelijk is het een momentopname. Wellicht zijn er nog een dozijn individuele vakmensen die in de selectie hadden kunnen zitten, maar exhaustief zijn is nooit onze ambitie geweest. We wilden enkel tonen hoe rijkgeschakeerd het deelnemersveld is."

"Exposé" is het derde boek van Gerard van Os en Christophe Landuyt, die eerder "Volk van Stand" en Vol Verwachting(en)" publiceerden. Thierry Goedseels vertaalde de teksten naar het Frans, Kristof Flamen zorgde voor een reeks fascinerende, uitgepuurde portretten van de geïnterviewden. Het boek telt 192 pagina's, kost 35 euro en wordt te koop aangeboden via de website www.expoid.be.

Noot (