Gemeente Amersfoort

Persbericht Archief Eemland - 6 maart 2009

Herinnert u zich nog het jubileumfeest in 1959?

Amersfoort heeft dit jaar 750 jaar stadsrechten en dat vieren we! Maar hoe zag dat feest er 50 jaar geleden uit, toen Amersfoort zijn 700 jarige bestaan vierde? Haal herinneringen op via de website van Archief Eemland. Vanaf 9 maart is daar een digitale tentoonstelling te zien. Met foto's, filmpjes en archiefstukken beleeft u de viering van Amersfoort 700 jaar opnieuw. Zo is er informatie over het huwelijk tussen Maarten Duiven en Mieke Mulder. Zij trouwden op 20 februari 1959 in historische kostuums en luidden met hun huwelijk de officiële opening van de eeuwfeesten in. Onlangs feliciteerde de burgemeester van Amersfoort het echtpaar via de webcam met hun 50ste trouwdag, die zij uitgebreid vierden met kinderen en kleinkinderen.

Ook via Youtube en Flickr is informatie over het jubileum in 1959 te vinden. Misschien wilt u uw herinneringen delen of nieuw beeldmateriaal toevoegen?

Voor de echte onderzoeker is het archief van de Stichting 'Amersfoort 700 jaar stad' gereed gekomen. Daarin bevindt zich onder meer informatie over de optochten en huwelijken in historische kostuums, de herbouw van stadspoorten, sportwedstrijden, een aquarellenwedstrijd, stedeliederen en over het ontwerp van de gemeentevlag en het stadsbanier in 1959.

De inventaris is te vinden op www.archiefeemland.nl onder de rubriek 'Archieven', onder de naam 'Stichting Amersfoort 700 jaar stad'. In de studiezaal van Archief Eemland is ook een papieren versie beschikbaar. De webexpo is op www.archiefeemland.nl te vinden onder Amersfoort 700.

Tip: Ga naar www.flickr.com/photos/archiefeemland en www.youtube.nl/archiefeemland om uw reactie achter te laten.

Omschrijving foto: Huwelijk tussen Mieke Mulder en Maarten Duiven in het stadhuis aan de Westsingel. Zij krijgen de trouwakte ter tekening overhandigd door ambtenaar Bruynooge. Dit huwelijk vormde de opening van de eeuwfeesten, waarin het zevenhonderdjarig bestaan van Amersfoort werd herdacht. Burger Bruynooge gaf een toespraak in de spreektrant van1580.

Omschrijving foto: Affiche Amersfoort 700

Met vriendelijke groet,

Esther Buddingh

Medewerker educatie en pr

T 033-4695153

E e.buddingh@amersfoort.nl

Aanwezig woensdag, donderdag en vrijdag

I www.archiefeemland.nl