Gemeente Heerlen

Met ingang van april 2009
Geen prijsindexering op raadsvergoeding

De gemeenteraadsleden van Heerlen ontvangen vanaf de maand april van dit jaar geen prijsindexering meer op hun raadsvergoeding. Dit gebeurt pas nadat de nieuwe raad is geïnstalleerd, na de verkiezingen van 3 maart 2010. Dit voorstel is aangenomen tijdens de raadsvergadering van dinsdag 3 maart 2009 met 18 stemmen vóór en 16 stemmen tegen.

Elk jaar wordt de raadsvergoeding automatisch met een klein bedrag verhoogd, de prijsindexering. Deze vergoeding is bedoeld als compensatie voor prijsstijgingen in de samenleving. Hetzelfde geldt voor de onkostenvergoeding die raadsleden ontvangen.

Onderzoek
In de raadsvergadering van 6 januari nam de raad een motie van de SP aan. Daarin stond dat onderzocht zou worden welke mogelijkheden er nog meer zijn om de hoogte van de vergoeding voor het werk van de raadsleden vast te stellen. Uit het onderzoek bleek dat de raad vrij is om te beslissen of de door de minister vastgestelde vergoeding verlaagd mag worden, echter met niet meer dan 20 procent van dat bedrag. Een andere mogelijkheid is een deel van de vergoeding uit te betalen als presentiegeld. Ook dat deel mag maximaal 20 procent van de vergoeding zijn.

Kwaliteit
In het debat wezen verschillende fracties op een eerder uitgevoerd landelijk onderzoek, waaruit blijkt dat de vergoeding voor raadswerk in het algemeen te laag is, zeker gezien de hoeveelheid werk die daar tegenover staat. Ook vrezen ze voor verlies aan kwaliteit. Als de vergoeding laag blijft, wordt het steeds moeilijker om goede, hoog opgeleide kandidaten te vinden. Sommige fracties merken dit al bij het werven van nieuwe mensen voor de komende verkiezingen. Er waren ook fracties die aangaven dat het gezien de slechte economische ontwikkelingen eigenlijk niet kan om nu de vergoeding te verhogen. Uiteindelijk werden vier voorstellen ingediend tot aanpassing van de vergoeding.

Gemeente Heerlen, 5 maart 2009
Bureau Griffie
Monique Leurs, 045 - 560 4367/06 - 535 045 88
e-mail: m.leurs@heerlen.nl

-----------------------
b e r i c h t

p e r s

---- --