Provincie Noord-Brabant


|6 maart 2009  |
Commissie van Provinciale Staten besluit tot onafhankelijk onderzoek naar juridische en financieel-economische aspecten

Twee bureaus onderzoeken mogelijke verkoop Essent

De commissie Bestuur en Middelen heeft namens Provinciale Staten van Noord-Brabant besloten tot nader onderzoek naar de verkoopvoorwaarden van Essent aan het Duitse RWE. In een extra commissie-vergadering op vrijdagmorgen 27 maart zullen de uitkomsten van dit onderzoek worden besproken. Er zijn twee bureaus betrokken bij het onderzoek omdat de expertise is verdeeld over juridische aspecten (advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek) en financieel-economische aspecten (Deloitte).

Provinciale Staten hebben besloten tot dit onderzoek vanuit de controlerende rol die Provinciale Staten hebben sinds de invoering van het dualisme. Deze rol werd al ingevuld met de onderzoeken van Simmons & Simmons en Lazard, maar in het kader van zorgvuldigheid is nu besloten tot een extra onafhankelijk advies. Daarom ook hebben Provinciale Staten twee bureaus geselecteerd die tot nu toe niet bij het proces zijn betrokken. Zij zullen onafhankelijk van eerdere onderzoeken en adviezen hun bevindingen opmaken.

Het nieuwe onderzoek is niet bedoeld als 'second opinion', maar een toets op basis van de documentatie die Essent gaf op vragen van de diverse fracties uit PS. Deze vragen kwamen aan de orde tijdens een extra vergadering op 12 februari. Bovendien moet het onderzoek aantonen of er aanvullende of verdiepende vragen nodig zijn. Als laatste zal worden onderzocht of de advisering door de eerdere bureaus afdoende is geweest.

Met de andere grote provinciale aandeelhouders is gekeken of een gezamenlijk onderzoek mogelijk was. Daarbij is gebleken dat Limburg een andere invalshoek van onderzoek heeft en Overijssel nog overweegt of ze bij het Brabantse onderzoek wil aansluiten. De totale kosten voor het onderzoek liggen tussen E 250.000,= en E 300.000,= . Voor inhoudelijke vragen over het onderzoek, kunt u contact opnemen met mw. Geeraedts, fractievoorzitter van de VVD, tel. 06 5373 8910.