Universiteit van Tilburg

6 maart 2009

Microkrediet werkbaar instrument in financi&eumlle crisis?

Symposium UvT over microkredieten

Microkrediet is vooral bekend als succesvol middel om armoede te bestrijden in ontwikkelingslanden. Maar ook in de rijkere landen groeit de belangstelling ervoor. Overheden zien in toenemende mate de potentie van microkredieten als financieel product. Het onderwerp staat hoog op de politieke agenda in Europa en ook de Nederlandse overheid wil microkredieten meer en meer inzetten. Maar is het niet ook een werkbaar instrument in het krakende mondiale economische en financi&eumlle stelsel? En is het ook houdbaar? Over deze en andere vragen, over de diverse economische, financi&eumlle en sociale aspecten van microkredieten gaat het symposium 'Micro Credits: Will they Survive?', dat op dinsdag 10 maart plaatsvindt aan de Universiteit van Tilburg. Dagvoorzitter is Prof. Dr. Kees Koedijk.

De Europese Commissie lanceerde eind 2007 een initiatief om microkrediet op Europees niveau te stimuleren. In hetzelfde jaar stelde de Nederlandse overheid de Raad voor Microfinanciering in, met Prinses M&aacutexima als &eacute&eacuten van zijn leden. Sinds januari van dit jaar is microfinanciering zelfs officieel voor Nederlandse bedrijven beschikbaar. Toch wordt er nog (te) weinig gekeken naar microkredieten als zowel een financieel interessant product, als een sociaal noodzakelijk product. Centraal tijdens het symposium staat daarom de wisselwerking tussen het sociale aspect van microkredieten en de investeringsmogelijkheden die ze bieden in de huidige wereldwijde crisis. Sprekers uit de academische wereld, het bedrijfsleven en financi&eumlle wereld belichten het onderwerp vanuit diverse perspectieven.

E&eacuten van de sprekers is Roderick Munsters, chief investment officer van APG. Hij spreekt over de beleggingsaspecten van microkredieten. Behalve Munsters spreken onder andere Arnold Kuijpers (directeur Rabo Development) over de co&oumlperatieve traditie van de Rabobank die aansluit bij de idee&eumln over microkrediet, Paul van Seters (directeur Globus) over microkrediet als een sociaal gedreven beweging, Huib Boissevain (CEO Dutch Microfund) over zijn ervaringen vanuit het veld en Thorsten Beck (hoogleraar Economie UvT en voorzitter European Banking Center) over de toegankelijkheid van financi&eumlle diensten voor iedereen in rijke landen.

Het Engelstalige internationale symposium wordt georganiseerd door studievereniging Asset I First International in samenwerking met de Universiteit van Tilburg en bestaat uit een dagprogramma met lezingen en workshops.